Toom: liikmesriikide liigne vabadus viib lagunemiseni (3)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Sander Ilvest

Suurbritannia Brexitis oleme süüdi kõik, kuna oleme läinud liiga ülbeks, leiab europarlamendi liige Yana Toom. Parlamendi petitsioonide komitee liikmena on ta uppunud nördinud brittide petitsioonidesse, kus nõutakse uut referendumit, Euroopa Liidu kodakondsust ja isegi Nigel Farage’i jätmist Brüsselisse ning tema Suurbritanniasse sisenemise keelamist.

Mida võib Brexit kaasa tuua teistele Euroopa Liidu riikidele, kus on samuti rahulolematust?

Ilmselt sedasama, mis juhtus Suurbritannias: katseid korrata Brexitit. Aga eks praegu võtavad need, kes tahaksid Farage’i «edulugu» korrata, pausi ja vaatavad, kuidas hakkavad brittidel asjad arenema. Sest oht, et lähebki halvasti, on üpris tõenäoline.

Kas me peame otsima süüdlasi?

Süüdi oleme ise, pole mõtet populiste süüdistada. Kui ELi tegevusele näidatakse punast kaarti, on vaja peeglisse vaadata, mitte hakata nõiajahti pidama. Oleme läinud ülbeks või lasknud end ülbeks värvida. Sest kõik head asjad, mis tulevad Brüsselist, kannavad liikmesriikide valitsused enda arvele, kõik halb ja rumal juhtub aga justkui «pealinna» lolluse tõttu.

Eesti pole siin mingi erand. Viimane näide on see, kuidas rumalad euronõuded kiusavad turismitalude omanikke, sest on vaja iga kümne aasta tagant teha kallis veeanalüüs. Tegelikult kehtib sotsiaalministri määrus «Joogivee kvaliteedi- ja kontrollinõuded ning analüüsimeetodid» Eestis aastast 2002 ehk see jõustus kaks aastat enne meie liitumist ELiga, ja näitab ilmekalt pigem meie olematut läbirääkimisvõimet, mitte Brüsseli kiuslikkust.

Me ei oska liidus end hoida ja enese eest seista?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles