Paet kohtus USA asevälisministri Friediga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asevälisminister Daniel Fried.
USA asevälisminister Daniel Fried. Foto: Reuters / Scanpix

Kolmapäeval, 1. oktoobril kohtus välisminister Urmas Paet Eestis visiidil viibiva Ameerika Ühendriikide asevälisministri Daniel Friediga.

Kohtumisel oli kõne all NATO kollektiivkaitse temaatika ning Venemaa ja Gruusiaga seonduvad küsimused, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Samuti räägiti rahvusvaheliste missioonide jätkumisest Afganistanis ja Iraagis ning USA viisavabadusest Eesti kodanikele.

NATO teemade kontekstis arutasid Eesti ja USA välisminister muutunud
julgeolekuolukorda maailmas. Urmas Paeti ja Dan Friedi sõnul on NATO nähtavuse suurendamine ka oluline liikmesriikide kodanike jaoks.

«Hindame kõrgelt Ameerika Ühendriikide osalemist Balti riikide õhuturbes,» lausus välisminister Urmas Paet.

Alates tänasest võtsid Ameerika Ühendriigid Saksamaalt üle NATO õhuturbemissiooni Balti riikides.

Välisminister Urmas Paet kinnitas ka, et Eesti toetab jätkuvalt Gruusia ja Ukraina euroatlantilist lõimumist ning NATO liikmesuse tegevuskava andmist esimesel võimalusel.

USA abivälisminister Dan Friedi sõnul toetavad Ameerika Ühendriigid
jätkuvalt NATO laienemist.

Kohtumisel arutati ka rahvusvaheliste missioonide jätkumist Iraagis ja Afganistanis.

Välisminister Urmas Paet sõnas, et rahvusvahelise koalitsiooni kohalolek Iraagis ja Afganistanis on jätkuvalt vajalik.

«Eesti peaks jätkuvalt panustama Iraagi ja Afganistani julgeoleku tugevdamisse kui need riigid seda soovivad,» ütles välisminister Paet.

Välisminister märkis veel, et sõjalise panuse kõrval soovib Eesti mõlemas riigis rohkem tähelepanu pöörata tsiviilpanuse suurendamisele.

«Näiteks koordineerib Eesti tervishoiuvaldkonna ülesehitustegevust Helmandi provintsis Afganistanis,» sõnas Paet.

Rääkides viisavabadusest USAga ütles välisminister Urmas Paet, et Eesti on teinud kõik vajalikud sammud viisavabaduse saabumiseks. Nädala algul sõlmisid Eesti ja Ameerika Ühendriigid raskete kuritegude ennetamise koostööleppe, mis on viimane eeltingimus viisavabaduseks.

«Loodame, et juba järgmise aasta alguses on Eesti kodanikel võimalik viisavabalt USAsse sõita,» ütles välisminister Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles