Raadioamatöör põrgatas Postimehe reporteri hääle vastu Kuud

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljo Alliku koduõue peal on muljetavaldav tehnopark: kahele raadiosidemastile lisaks on seal ka 4,5-meetrise läbimõõduga paraboolantenn, mida ta kasutab teiste maakeral toimetavate fanaatikutega «kuupõrgatuste» abil suhtlemiseks.
Viljo Alliku koduõue peal on muljetavaldav tehnopark: kahele raadiosidemastile lisaks on seal ka 4,5-meetrise läbimõõduga paraboolantenn, mida ta kasutab teiste maakeral toimetavate fanaatikutega «kuupõrgatuste» abil suhtlemiseks. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

«Hallo, kosmos, siin Postimees,» ütlen mikrofoni ja mu hääl alustab rännakut Kuu poole, potsatab vastu juustukera ja põrkab tagasi, naastes pärast 720 000 kilomeetri pikkust rännakut ja 2,7 sekundit raadioamatöör Viljo Alliku koju. 

Elektromagnetlaine levis kiirusega umbes 300 000 kilomeetrit sekundis.

Eksivad need, kelle arvates on raadioamatöörid üksnes vanahärrad, kes veedavad öid hõõguvate raadiolampide valguses ja piiksutavad teiste omasugustega morset vahetada. Tartu lähistel Alliku õuel on muljet avaldav tehnopark: kahele raadiosidemastile lisaks on seal ka veidi NASA baasi meenutav 4,5-meetrise läbimõõduga paraboolantenn, mida ta kasutabki teiste maakeral toimetavate fanaatikutega kuupõrgatuste abil suhtlemiseks. Parabool liigub ja hoiab end automaatselt Kuu poole. Raadioamatöör ei pea enam istuma masti kõrval putkas, vaid sidet saab pidada ka mõnest teisest linnast või riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles