Eesti välisministeerium: Assadiga kohtunud saadikud tegutsesid omapäi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad.
Süüria president Bashar al-Assad. Foto: Reuters/ScanPix

Välisministeeriumi poliitikaosakonna peadirektori Paul Teesalu sõnul tegutsesid Süürias visiidil käinud europarlamendi saadikud omapäi ning nende kohtumisel Bashar al-Assadiga ei ole mingit seost Euroopa Liidu ühise välis- ja julgeolekupoliitikaga.

«Visiidist jääb mulje, et tehti abitu katse näidata Assadi režiimi legitiimses valguses,» ütles Teesalu.

Poliitikaosakonna peadirektor märkis, et diplomaatilises plaanis ei muutunud Yana Toomi ja tema kaaslaste Süürias käigust midagi.

«Süüria kriisi lahendamiseks on loodud rahvusvahelised formaadid ja pingutused nende raames jätkuvad,» lausus Teesalu.

Assadiga kohtusid pühapäeval kolm Euroopa Parlamendi saadikut, teiste seas ka Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsiooni kuuluv keskerakondlane Yana Toom. Kolmeliikmelise delegatsiooni juht oli Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees, hispaanlane Javier Couso Permuy Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktsioonist. Kolmas Süüriat külastanud eurosaadik oli Läti kremlimeelne poliitik Tatjana Ždanoka Euroopa Parlamendi Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioonist.

Süüria president Bashar Al-Assad avaldas pärast saadikutega kohtumist lootust, et nende visiit Damaskusesse aitab muuta lääneriikide poliitikat tema riigi suhtes ning lõpetada kehtestatud sanktsioonid.

«Europarlamendi saadikud võiksid mängida mõjukat rolli korrigeerimaks oma valitsuste vale poliitikat, mis on põhjustanud terrorismi levikut ja viinud Süüria rahva elutingimuste halvenemiseni seoses riigile kehtestatud majandusblokaadiga ning sundides paljusid süürlasi kodudest lahkuma ja otsima varju teistest riikidest,» vahendas Süüria valitsusmeelne uudisteagentuur Sana president al-Assadi sõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles