Patarei pannakse sügisel kinni

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detailplaneeringu järgi peaksid Patarei naabrusse kerkima uued hooned ning kogu ala peaks muutuma praegusest avatumaks.
Detailplaneeringu järgi peaksid Patarei naabrusse kerkima uued hooned ning kogu ala peaks muutuma praegusest avatumaks. Foto: RKAS

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) sulgeb alates oktoobrist avalikkusele lõplikult Patarei merekindluse, sest ajalooline hoone on nende hinnangul külastamiseks liiga ohtlik.

«RKAS ütles Patarei vanglat-muuseumi pidavale sihtasutusele Mänguväljaku Fond kinnistu kasutamise lepingu üles, kuna praeguse koostöö raames ei suudeta tagada külastajate ohutust. Ohutuse tagamiseks on kavas vana vanglakompleksi hooned sulgeda ning märgistada vastavate hoiatussiltidega. Patarei rannapromenaad jääb kõigile huvilistele avatuks ka tulevikus,» ütles RKASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm.

«Senisel üürnikul tuleb Kalaranna 2 kinnistul asuva Patarei vangla ala, see tähendab vangla hoone ja vangla müüride vahele jääva ala valdus RKASile üle anda tänavu 7. oktoobriks,» lisas ta.

Sihtasutuse Mänguväljaku Fond juht Andrus Villem kahtlustab, et Patarei tahetakse lihtsalt tühjaks teha, et võtta praegustelt asukatelt motivatsioon käimasolevat detailplaneeringu menetlust takistada. Tema sõnul on planeeringul praeguses staadiumis küsitavusi ja parandamist vajavaid pisivigu, kuid neid puudutavale kirjale pole ta linnavalitsusest vastust saanud.

Peale Villemi sihtasutuse jääb Patarei värav sügisest suletuks ka teistele kompleksi praegustele asukatele. See teeb muret Säästva Renoveerimise Infokeskuse (SRIK) juhatajale Tarmo Elvistole. Nimelt asub Patarei müüride vahel eraldi hoones SRIKi vanamaterjali ladu. Elvisto tahaks kunagist merekindluse garnisoni orkestri hoonet veidi korrastada ning peale materjali hoiustamise korraldada seal ka säästva renoveerimise koolitusi. Aga äsjane teade Patarei sulgemise kohta tõmbab nendele plaanidele kriipsu peale.

Idnurm kinnitas, et RKASil on sõlmitud leping Villemiga ja pärast selle ülesütlemise tähtaega peavad Patareist lahkuma ka kõik need, kes on seal ennast tema loal sisse seadnud. Üks viimaseid üritusi Patareis ongi SRIKi korraldatav ökoehituse ja säästva renoveerimise festival Ökomäss, mis leiab aset septembri kolmandal nädalavahetusel.

«Planeeringu realiseerumisel hakkab see ala kahtlemata olema avalikkusele senisest rohkem avatud. RKASi soov on leida erasektorist arendaja, kes planeeringu ellu viiks. Planeering kehtestab omad reeglid ka endise vangla kohta, millest osa tuleb reserveerida muuseumile,» rääkis Idnurm.

«Samamoodi toimiti ka näiteks Pagari tänaval endise KGB hoonega, kus anti omanikule luba hoone korda teha, kuid kohustati teda reserveerima keldris ruumid selleks, kui peaks tekkima soov ja vajadus seal muuseum avada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles