USA tahab paigutada Balti riikidess F-35 hävitajad

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-35A Lightning II Joint Strike tüüpi hävitaja, millest on saanud maailma kulukaim militaarprojekt.
F-35A Lightning II Joint Strike tüüpi hävitaja, millest on saanud maailma kulukaim militaarprojekt. Foto: SCANPIX

Ameerikla Ühendriigid on arutanud oma uusimatest ja ajaloo kalleimatest hävituslennukitest F-35 koosneva üksuse paigutamist Balti regiooni, kui need aasta teises pooles kasutusele võetakse. «Me soovime, et näiteks F-35 teeks pisut Balti õhuturvet,» sõnas USA õhuvõitlusjõudude (AAC) ülem kindral Herbert «Hawk» Carlisle üleeile USA kongressi esindajatekoja relvajõudude komitee ees esinedes.

«See on üks missioone, mida NATO teeb Balti regioonis – Eestis, Lätis ja Leedus –, ja seal piirkonnas tahaks F-35 näidata,» jätkas Carlisle. Ta lisas, et eelmisel nädalal Euroopa õhujõudude ülematega vesteldes olid viimased väga huvitatud seda lennukit oma riikides missioonidel nägema.

Kindral tõi komitee ees kõneldes välja, et näiteks hiljuti saadeti 12st viienda põlvkonna hävitajast F-22 Raptor koosnev üksus ette teatamata Euroopa õhuruumi, kus need harjutasid koostööd neljanda põlvkonna hävitajatega F-15 ja F-16. «See oli väga edukas lähetus,» kinnitas Carlisle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles