Mikser: Jõksil sotsiaaldemokraatide valdavat toetust ei ole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Videokaader

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna endise esimehe, riigkogulase Sven Mikseri kinnitusel pole presidendiks pügival Allar Jõksil sotside valdavalt toetust, kuigi Jõks ise arvab vastupidist.

«Ma ei välista, et mõni ehk toetab, nagu ilmselt toetab mõni reformierakondlane Nestorit ja mõni keskerakondlane Helmet. Aga olles ise üks neist sotsiaaldemokraatidest, kes riigikogus ja võimalik, et ka valimiskogus riigipead valima asuvad, võin kinnitada, et sotsiaaldemokraatide valdavat toetust Jõksil ei ole. Kui ta soovib seda kunagi saavutada, siis on selleks kindlasti paremaid moodusi, kui taolise alusetu väitega avalikult kelkimine,» kirjutas Mikser sotsiaalmeedias.

Tema sõnul häirib teda ka Jõksi enesekindel väide, et tema on praeguste presidendikandidaatide hulgast «kõige vähem riiki varastanud ja kõige vähem kommunist». «Omistada kõigile konkurentidele justkui muuseas nii korruptsioonikuritegusid kui ihalust totalitaarse ideoloogia järele on edevus ja populism. Populism on ka seni peamiselt Keskerakonna ja EKRE suust kõlanud lubadus hakata riiki valitsema rohkete referendumite abil - lubadus, mille külge on end nüüd haakinud ka Jõks,» märis Mikser.

Retoorika stiilis «rahvas tark - poliitikud lollid» on Mikseri sõnul populaarne igal ajal ja igal maal. «Sellega annab mööda maad käia ja kampaaniat teha küll. Aga valimisloosungil «julgen võtta populaarseid positsioone» on ka üks oluline miinus - see ei ütle meile, kuidas võib kandidaat riigipeaks saades käituda olukorras, kus on vaja võtta, kaitsta ja selgitada seisukohti, mis ei ole rahva seas spontaanselt populaarsed,» arutles Mikser.

Tema sõnul teab ta omast käest, et valimiskampaania ajab kandidaadil adrenaliini üles. «Värskelt poliitikasse tulnu puhul on erutus ilmselt eriti kõrge. Et aga mitte iseenda retoorikast liigselt süttides põletada sildu, millest ise hiljem tahaks üle kõndida, tuleks aeg-ajalt hoogu pidada ja hetkeks iseendasse vaadata,» lisas Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles