Enn Vetemaa heidab Le Havre’i sadamakõrtsis juhtunule valgust

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Makarov 1968. aastal linastunud filmis «Mehed ei nuta».
Jüri Makarov 1968. aastal linastunud filmis «Mehed ei nuta». Foto: Kuvatõmmis

Täna, 16. juulil kell 20 toimub Tallinna  Merepäevade raames Lennusadamas suur merelaulude galakontsert, kus kantakse ette rahva poolt armastatuimad merelaulud. Üheks populaarsemaks merelauluks osutus Enn Vetemaa ja Ülo Vinteri «Ei meelest läe mul iial», millele valmivad kontserdiks uued lauluread.

«Ei meelest läe mul iial» on lugu 1968. aastal linastunud filmist «Mehed ei nuta», kus noor Jüri Makarov laulis purjepaadil Le Havre’i kuumadest öödest. Seda, et laul on rahva südamesse jõudnud, kinnitavad ka juunis toimunud Eesti parima merelaulu hääletustulemused. Toona filmi jaoks loodud laulule piisas vaid ühest salmist, mistõttu jäi muusikapala ka nii napisõnaliseks.

Kuuldes, et laul on valitud Eesti populaarseimate merelaulude hulka, haaras vanameister Enn Vetemaa sulepea ning kirjutas laulule uue, täiendatud teksti. Täna, pea 50 aastat hiljem, kuuleme Lauri Õunapuu esitluses lõpuks kogu tõde. «Mida paganat seal Le Havre’i sadamas ikkagi juhus, et need kuumad ööd iial meelest ei läe,» on Õunapuu tõe väljaselgitamisele lähemale jõudnud. Algse laulukatkendi esitas filmis «väike Jüri Makarov», nagu tiitrites kirjas oli.

Merekultuuriaasta otsis juunis rahva abil Eesti populaarseimat merelaulu, millest kaksteist enim hääli saanud kantakse ette täna kell 20 suurejoonelisel galakontserdil Lennusadamas. Uued orkestri seaded loovad tunnustatud heliloojad Tauno Aints, Tomi Rahula ning Tõnis ja Tõnu Kõrvits. Esinevad Lenna Kuurmaa, Robert Linna, Kadri Voorand, Helen Lokuta, Lauri Õunapuu ja Priit Volmer koos Tallinna Kammerorkestriga, mida dirigeerib Risto Joost.

Kontserdist teevad otseülekande Vikerraadio ning ERR Menu portaal. Kontserdi jäädvustab ETV2 ning sellest valmib hiljem Eesti parimate merelaulude erisaade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles