Ühe lipu alla koondunud mitu palet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JUSS SASKA

Kuigi riigipöördekatsest Türgis on möödunud juba peaaegu nädal, kogunevad inimesed endiselt üle kogu riigi igal õhtul tänavatele. Mängib Osmanite marsimuusika, segamini hüüavad energilised inimesed nii president Tayyip Erdogani kui ka jumala nime. Noorte kõrval on kohale tulnud ka pered ja isegi vanavanemad. Ent meie laulupidu meenutavate emotsioonide taga toimub tegelikult palju enamat.

Paljude Türgi asjatundjate jaoks on see esimene kord, kui muidu vaikivas enamuses olnud konservatiivid võtavad igal õhtul häälekalt üle peatänavad ja keskväljakud, kogunedes paikadesse, kus muidu on avaldatud oma vastumeelt Erdogani valitsusele.

Konservatiivsel või parempoolsel maailmavaatel on Türgis kaks keskset telge, mis neil protestidel kokku saavad. Türgi kontekstis saab rääkida nii rahvuslastest kui ka religioossest konservatiivsusest. Riigipöördekatsejärgsete väljaastumiste käigus on nende kahe piirid punaste Türgi lippude varjus hägustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles