Eksperdi sõnul on teised testimismeetodid palju ebatäpsemad

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Viltrop
Arvo Viltrop Foto: Kristjan Teedema

Seakatku testimiseks kasutatava PCR-testi alternatiivid on Eesti Maaülikooli veterinaarepidemioloogia professori Arvo Viltropi sõnul märksa töömahukamad ja ebatäpsemad, mistõttu on Kallukse farmi kahjunõuet raske mõista.

Eelmisel nädalal andis Kallukse seafarmis positiivse tulemuse PCR-test (Polymerase chain reaction, ee k polümeraasi ahelreaktsioon – toim), mis viis 4200 sea hukkamiseni. Viltropi sõnul on tegemist igati tunnustatud haiguse tuvastamise meetodiga. «Kõigist seakatku testimise viisidest on PCR kindlasti kõige kiirem ja tundlikum,» ütles ta.

Kallukse farmi esindaja välja toodud HAB-testi kohta ei osanud Viltrop midagi arvata, kuna sellist lühendit erialakirjanduses ühegi testi kirjeldamiseks ei kasutata. «Üks alternatiivne variant on viirus isoleerida ja teha siis hemaglutinatsiooni test, et vaadata, kas viirus on isoleerunud. Ehk mõeldi siin seda, kuid selline meetod on väga töömahukas ja vähetundlik ega pruugi alati õnnestuda. Selleks tuleks viirus viia rakukultuuri, aga see on juba võrdlemisi keeruline ettevõtmine. Diagnoosi täpsuse osas ei ole küll mõtet PCRi kritiseerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles