Kohalike sõprade abita on raske

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Playtechi tehniline kliendihaldur, mehhikalne Leonardo Ortega.
Playtechi tehniline kliendihaldur, mehhikalne Leonardo Ortega. Foto: Sille Annuk / Postimees

Seda, et Eesti ametnikud võiksid osata paremini võõrkeeli, leiab ka mehhiklane Leonardo Ortega, kes kolis Eestiss neli aastat tagasi ning elas enne seda aasta aega vahetusüliõpilasena Tšehhis. 

«Välismaalase jaoks on see üllatav, et inglise keelt ei osata,» sõnab Playtechis tehnilise kliendihaldurina töötav Ortega. «Paljud ametnikud oskavad vaid eesti või vene keelt ning väga palju sõltub konkreetsest ametnikust, kes parajasti inimesi vastu võtab,» räägib mees puhtas eesti keeles, mida ta hakkas õppima Tartu Ülikoolis magistrikraadi omandades. Hiljuti tunnistati tema riigikeele oskus C1-taseme vääriliseks.

Ortega arvates võiks politsei- ja piirivalveametis (PPA) olla spetsiaalne välismaalastele mõeldud teenindusgrupp, mille töötajad oskaks piisavalt inglise keelt ning valdaks infot, mida mehe sõnul PPA kodulehelt inglise keeles lihtsalt üles ei leia. Ka Ortegat aitasid siia kolimise järel oluliselt Tšehhis elades kohatud eestlastest tuttavad. Kõigil aga sellist abikätt võtta pole, mistõttu leiab mees, et kasu oleks veebilehest, kuhu oleks koondatud kogu riiki saabumisega ning siin enda sisseseadmisega seonduv informatsioon sammhaaval lahtikirjutatuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles