Näitus kultushelilooja elust

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikael Tariverdievi autoportree aastast 1973.
Mikael Tariverdievi autoportree aastast 1973. Foto: Rene Kirspuu erakogu

Tänasest saab Tallinna portreegaleriis nautida näitust helilooja Mikael Tariverdievist. Muu hulgas on vaatamiseks väljas ka tema isiklikud asjad.

Thbilisis sündinud armeenlane Mikael Tariverdiev on eestlastele tuntud eelkõige heliloojana, kes kirjutanud unustamatud meloodiad seriaalile «Seitseteist kevadist hetke». Kindlasti teavad eestlased ka laule telefilmist «Saatuse iroonia ehk Hüva leili!», mida esitas Alla Pugatšova, ehkki linateoses liigutas suud hoopis Poola näitlejanna Barbara Brylska. Huvitav on märkida sedagi, et menufilmi «Jaam kahele» pianisti prototüübiks on just Mikael Tariverdiev.

«Tänapäeval seda lugu enam ei varjata, et Tariverdiev, keda filmis mängis Oleg Basilašvili, jäi rongist maha ning kohtus vagunisaatja Veraga, keda filmis mängis Ljudmila Gurtšenko. Lugu, mille järgi pianisti seaduslik abikaasa ajas autoga kellegi alla ja pianist võttis süü enda kanda, on niisiis elust enesest,» kinnitab galerist Rene Kirspuu. Päriselus sai Tariverdiev siiski tingimisi karistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles