Pärnumaal õitseb haruldane «Kolhoositar»

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Johan Eichfeldi aretatud tagasihoidlike punakate õitega õrn «Kolhoositar» on sordina säilinud vaid Türil ühes koduaias ja Ura küla kollektsioonaias.
Akadeemik Johan Eichfeldi aretatud tagasihoidlike punakate õitega õrn «Kolhoositar» on sordina säilinud vaid Türil ühes koduaias ja Ura küla kollektsioonaias. Foto: Mailiis Ollino

Roosisort «Kolhoositar» on muutunud Eestis nii haruldaseks, et seda pole isegi Tallinna botaanikaaias, kuid Pärnumaal Ura külas asuvas Panga talu kollektsioonaias see roos just praegu õitseb.

Tallinna botaanikaaia rosaariumi perenaine Else Liventaal kirjutas paar suve tagasi, et nende kollektsioonist on kardetavasti jäädavalt kadunud kaks roosisorti – «Kolhoositar» ja «Kobarroos». Sordinime said need põllumajandusteadlase ja akadeemiku Johan Eichfeldi aretatud eestimaised roosisordid 1950. aastal.

Päris kadunud Eestist väikeste punakate õitega «Kolhoositar» siiski veel pole, sest lill kasvab endiselt tillukes Ura külas eestimaiste roosisortide kogumisele pühendunud Silva Tamsalu kollektsioonis ja ühes Türi koduaias, kust agar Pärnumaa naine endalegi istiku hankis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles