360-kraadine ringkäik: superministeeriumi üks tornidest on saavutanud maksimaalse kõrguse

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) kommunikatsioonijuhi Madis Idnurme kinnitusel on ministeeriumide ühishoone ehitustööd graafikus.

Idnurme sõnul on hoone üks torn oma maksimaalse kõrguse juba tänaseks saavutanud ja teine saavutab selle oktoobris. Täielikult peaks hoone valmima lõplikult tuleval suvel, mis langeb napilt kokku Eesti eesistumisega Euroopa liidus.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Küsimusele, kas hoone ehitust annaks varasema eesistumise valguses kuidagi kiirendada, leidis Idnurm, et valmimistähtaeg jääb üldjoontes siiski samaks. «Kuigi ministeeriumide ühishoone valmimine on planeeritud mõningase ajavaruga, siis ehitustehnoloogilistel põhjustel ei ole võimalik kokkulepitud tähtaegadest olulisemalt kiiremini ehitada ja varem maja valmis saada,» kommenteeris Idnurm.

Rahandusministeerium ja justiitsministeerium hakkavad paiknema ühes tornis, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning sotsiaalministeerium teises tornis.

Ühishoone investeeringu maht on ca 25-30 miljonit eurot, mille teeb erasektor. Riik hakkab hoonete valmimisel büroopinda rentima. Seega ühishoone rajamine suurt ühekordset kulu riigi rahakotile ei too ning riigi eelarvetasakaalu ei mõjuta, kinnitas Idnurm Postimehele.

Nelja ministeeriumi ühishoone kinnisvarakulud moodustavad kokku ca 4,5 miljonit eurot aastas. Täpne number selgub peale ehitustööde täpsustumist, sisustuse ja kõrvalteenuste hangete läbiviimist.

Praegu ministeeriumite kasutuses olev ligi 20 000 ruutmeetrit ebaefektiivselt kasutatud ja kõrge energiatarbega büroopind  väheneb 16 000 ruutmeetrini.  Energiatarve väheneb enam ligi 70% võrra, mis on kooskõlas ka Euroopa energiatõhususe eesmärkidega.

Kõiki üldotstarbelisi ruume, näiteks nagu konverentsisaal, arvutiklass, pressikonverentside ja nõupidamiste ruumid, hakkavad ministeeriumid jagama ning kordamööda kasutama. Sellega kaob ära vajadus igal ministeeriumil omada eraldi ruume.

Ühishoone võimaldab riigil era- ja avaliku sektori koostöös kümne aasta jooksul kokku hoida ligi 7 miljonit eurot.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) sõlmis 2014. aasta novembris nelja ministeeriumi ühishoone rajamiseks ehitustööde kontsessiooni lepingu osaühinguga 2Torni, kes rajab riigiasutustele kaasaegse, energiasäästliku ja optimeeritud pinnakasutusega büroohoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles