USA saatkond hoiatab viisaloterii pettuste eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipud USA saatkonna juures.
Lipud USA saatkonna juures. Foto: Toomas Huik

USA Suursaatkond Eestis on tänavu märganud USA viisaloteriiga seotud petuskeemide kasvu Eestis ja soovitab kõigil, kes on saanud teate USA viisa loterii võidust, võtta ühendust USA saatkonnaga, et kontrollida saatja õigsust.

Saatkond rõhutab, et ametliku viisaloterii võitjaid ei teavitata tänavu sellest kirja teel.

Küll aga üritavad paljud petised veebisaitide ja e-kirjade kaudu meelitada potentsiaalseid viisaloterii taotlejaid kolmandatele isikutele tasusid maksma.

Saatkond toob esile märgid, mis viitavad sellele, et saadetud teade on petturlik:
● Konkurssi reklaamitakse kommertslikul veebisaidil. USA valitsus ei reklaami programmi - teavet antakse ainult USA valitsuse ametlikel veebisaitidel.
● Saad e-kirja, kus öeldakse, et oled võitnud. USA valitsus ei teavita võitjaid e-kirja teel. Petturid võivad teatesse lisada inimese nime või teised isikuandmed, et panna teda arvama, nagu oleks teade ametlik.
● Sulle saadetakse teavet viisaloterii programmi kohta e-posti aadressilt, mille lõpus on «.com» või «.org» või mõni muu järelliide. Kõik USA välisministeeriumi e-kirjad saadetakse domeeniga «@state.gov» lõppevatelt aadressidelt. Petturid maskeerivad oma e-posti aadresse ametliku väljanägemisega logode või bänneritega ja võivad kasutada leidlikke e-posti aadresse, mis sisaldavad «state.gov» variatsioone (nt panevad selle tähekombinatsiooni pikema e-posti aadressi sisse), või lisavad e-posti aadressi sõnad «america» või «usa».

Viisaloteriist ei teavitata kirjaga

2012. aasta Diversity Visa («viisaloterii») programmi veebipõhiseid taotlusi võeti USA välisministeeriumi veebisaidil vastu 5.oktoobrist 3.novembrini 2010. Avalduse esitamisel suunati taotlejad kordumatut kinnitusnumbrit sisaldavale kinnituslehele.

Erinevalt varasematest aastatest ei anta tänavustele võitjatele võidust teada ei tavalise ega e-kirja teel. Selle asemel peavad võitjad ise välisministeeriumi viisaloterii veebisaidil (http://dvlottery.state.gov) oma taotluse staatust kontrollima (Entry Status Check). 2012. a viisaloterii programmi tulemused pannakse sellele kodulehele üles 1. mail 2011.

Eesti elanikud, kes kahtlevad viisaloterii kohta saadetud teate õigsuses, võivad selle edastada aadressile VisaTallinn@state.gov ning USA saatkond Eestis kontrollib teate õigsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles