Rahvas, kes ei toida oma õhuväge...

Svetoslav Ivanov, Sofia
, BTV ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola õhuväelane abikaasaga enne ISISe-vastasele missioonile suundumist Janowi baasis F-16 juures poseerimas. Nende pilootide töönimekirja lisandub peagi ka Bulgaaria õhuturve.
Poola õhuväelane abikaasaga enne ISISe-vastasele missioonile suundumist Janowi baasis F-16 juures poseerimas. Nende pilootide töönimekirja lisandub peagi ka Bulgaaria õhuturve. Foto: Reuters/ScanPix

Pet Shop Boysi 1990ndate hiti «Go West» (otsetõlkes «Mine läände» – toim) pealkiri oli käibel Teise maailmasõja ajal Briti õhuväes väljendina allatulistatud pilootide kohta. Võitlusvaimu hoidmiseks öeldi langenute kohta «läksid läände» – kus, nagu laulusõnad ütlevad, on taevas sinine.

Kuid mingem itta. Ida-Euroopa taevas on sel suvel üht-teist toimunud: suured õppused ja kaitsekulude kasv. NATO riikide ja Venemaa uute suhete reaalsuses mängib Bulgaaria aga oma mängu.

See on tõesti keeruline mäng. Omaaegne Nõukogude Liidu lähim satelliit on nüüd ELi ja NATO hea ja lojaalne liitlane. Kuid Sofia üritab pehmendada ka oma retoorikat Venemaa aadressil, mängides teistsugust mängu kui ülejäänud alliansi idatiiva riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles