Kabetamine Venemaa võimuladvikus jätkub (3)

Hanna-Hulda Reinkort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüütikute sõnul võib kaadrimuudatuste taga näha Putini usaldamatust riigisüsteemi vastu, aga ka soovi tugevdada oma isiklikku võimu.
Analüütikute sõnul võib kaadrimuudatuste taga näha Putini usaldamatust riigisüsteemi vastu, aga ka soovi tugevdada oma isiklikku võimu. Foto: SCANPIX

Möödud nädalal võttis Venemaa president Vladimir Putin ette ühe viimaste aastate laiaulatuslikuma puhastuse riigi võimuaparaadis. Ainsa päevaga nimetati ametisse neli uut kuberneri, viis presidendi föderaalringkondade esindajat ja ka Venemaa föderaalse tolliteenistuse juht. Paljud uued näod on aga endised KGB-FSB kaadritöötajad.

«Ma ei mäleta aega, kui ühekorraga on võimul olnud nii palju julgeolekuteenistuse taustaga inimesi,» kirjutas oma Facebooki lehel sõltumatu duumasaadik Dmitri Gudkov. «Me ei tea midagi nende inimeste juhtimisoskusest. [Kreml] ei usalda peale mundrikandjate enam kedagi.»

Puhastus Vene võimuladvikus tuleb ajal, mil riigiduuma septembrikuised valimised on peagi ukse ees. Kremli väitel ei tasu nende kahe sündmuse vahel seost otsida, kirjutab Die Welt.

«Tegemist on tavapärase riigipea läbiviidava rotatsiooniga, mille eesmärk on teatud juhtudel suurendada efektiivsust, mõnel puhul ka parandada praegust mitterahuldavat olukorda,» sõnas presidendi pressiesindaja Dmitri Peškov.

«Vene süsteemis ei lasta põhimõtteliselt kedagi lihtsalt lahti,» ütles Die Weltile poliitikaanalüütik Jekaterina Schulmann. «Kui inimest just vahi alla ei võeta, tuleb talle uus töökoht otsida. Inimesi liigutatakse ühelt positsioonilt teisele nagu malenuppe. See on keeruline protsess, mis eeldab ühekorraga mitut otsust.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles