Jarmo Mäkelä: Soome julgeolekust avalikult ja suletud uste taga

Jarmo Mäkelä
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarmo Mäkelä
Jarmo Mäkelä Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kõigil Kultaranta kogunemistel osalenud ajakirjanik Jarmo Mäkelä kirjeldab tänavuse arutelu jõujooni Soome tähtsaimal välis- ja kaitsepoliitika konverentsil, mis keskendus Soome-Rootsi kaitsekoostööle.

Rootslastel on Almedalen ja Sälen. Taanlased kogunevad Bornholmil. Eesti kutsub igal aastal sadu asjatundjaid Tallinnasse Lennart Meri konverentsile. Kas ka meil, soomlastel, võiks olla midagi selletaolist?

Umbes nii kõlas küsimus, mis esitati 2013. aasta kevadtalvel mitmele. Sauli Niinistö oli valitud Soome presidendiks aasta varem ja ta oli pannud oma uue kabineti uurima idee tegelikkuseks saamise võimalusi.

Ei olegi enam kerge meenutada, milliste tunnetega elasime, kui Krimmi okupeerimisest ja Ukraina sõjast polnud veel vähimatki aimust. Gruusias, tõsi, oli viis aastat varem olnud sõda, ent selle mõjud rahvusvahelistele suhetele olid jäänud lühiajaliseks. Venemaa ja USA vahel elati «reseti» ehk normaalsete suhete taastamise aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles