Kabuli suitsiidirünnak toimus Eesti kaitsenõuniku kodu kõrval

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabulis töötava Eesti kaitseministeeriumi nõuniku foto sündmuspaigast ajal, kui tema sinna jõudis.
Kabulis töötava Eesti kaitseministeeriumi nõuniku foto sündmuspaigast ajal, kui tema sinna jõudis. Foto: Jaano Vija

Afganistanis töötav Eesti kaitseministeeriumi nõunik Jaano Vija elab täna kaheksa inimelu nõudnud suitsiidirünnaku ohvriks langenud Kabuli Finesti toidupoest vaid saja meetri kaugusel ja käib samuti seal ostlemas.


Tavapärasel reedel, mis Afganistanis on puhkepäev, olnuks Vija sellisel kellaajal kodus, võib-olla isegi teinud just samal ajal Finesti poes sisseoste. Sel korral aga käis hommikul Eesti asjuri lähikaitsemeeskonna ja EUPOLis töötavate eestlastega laskmisharjutusi tegemas ning käis ka töölt läbi, mistap jäi kojutulekuga hiljaks.

Vija naasis koju umbes kaks tundi pärast plahvatust. «15. tänava ringtee ääres ja poe ümbruses oli palju politseinikke ning vilkuritega operatiivautosid, sealhulgas tuletõrjeauto,» kirjeldas ta avanenud vaatepilti Postimehele.

Rünnakust sai ta siiski teada varem, ajal, kui oli oma töökohas – Finesti toidupoest umbes kilomeetri kaugusel asuvas Camp Eggersi baasis. «Olin kontoris, pauku ei kuulnud, aga baasi väravas rätte müüvad kohalikud kinnitasid, et olid plahvatust kuulnud,» märgib ta.

Praegu plahvatanud poe juures Vija sõnul enam midagi ei toimu. «Sagimine jäi valgesse aega umbes kolm tundi tagasi,» märkis ta.

Kaitseministeeriumi nõunik kinnitab, et kuna reede on puhkepäev, käib siis kindlasti ka tavalisest rohkem inimesi poes. Finesti poodi iseloomustab ta sõnadega «puhas» ja «läänelik».

«Palju on importkaupa, aga ka kohalikke toiduaineid. Olin üllatunud, kui leidsin juustuletist näiteks Soome Valio viilutatud juustupaki koos vene- ja eestikeelsete kirjadega,» märgib ta. «Tegemist on meie mõistes väikese supermarketiga, kus esimesel korrusel müüakse peamiselt toidukaupu ja suveniire, teisel korrusel majapidamistarbeid.»

«Teenindus afgaanipäraselt sõbralik ja viisakas,» lisab ta. «Klientuuri hulgas oli palju välismaalasi, kuna ümbruskonnas asub lisaks saatkondadele palju valitsusväliseid organisatsioone, mille töötajad oma toiduvarusid seal täiendamas armastasid käia.»

Majast mõnesaja meetri raadiuses asub hulganisti Punase Risti hooneid. Vija tunnistab, et pood oli lihtne sihtmärk võrreldes näiteks sellest üle tee asuva saatkondade alaga, kus elab ka tema. «Vaid mõnekümne meetri kaugusel ringteel asub tavaliselt hästirelvastatud politseipatrulli näol «konventsionaalne» sihtmärk, nemad aga valisid tsiviilisikud,» nendib Vija.

Vija töötab Afganistanis möödunud suvest. Praegu seisukord Kabulis tema hinnangul väga pingeline pole.

«Üldine õhkkond on rahulik, sest mässulistel pole õnnestunud Kabuli kesklinnas märkimisväärseid rünnakuid läbi viia,» leiab ta. «Erandiks oli paar nädalat tagasi kaitseministeeriumi lähistel plahvatanud väiksem isevalmistatud lõhkekeha.»

«Ohvriterohkemad enesetapurünnakud on läbi viidud linna servas, Kabulist idas ja lõunas, ehkki Taliban on neid linnasisesteks rünnakuteks nimetanud,» lisab ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles