Lähiöödel näeb selge taeva korral tihedat tähesadu

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perseiidide meteoorivool.
Perseiidide meteoorivool. Foto: Meelis Meilbaum

Iga-aastane perseiidide tähesadu saavutab järgnevatel päevadel haripunkti. Tartu Observatooriumi vanemteaduri Laurits Leedjärve sõnul võib tunnis näha ligi 200 perseiidi. See omakorda tähendab kahte kuni kolme meteoori minutis.

Vanemteaduri sõnul näib, et perseiidide hulgas esineb 12-aastane periood, mille põhjustab nende allikaks oleva Swift-Tuttle’i komeedi orbitaalse perioodi resonants Jupiteri omaga. Iga 12 aasta tagant saadaks Jupiter Maa poole justkui rohkem komeedist pärit «prügi». «Eelmised sellised juhused olid aastatel 1992 ja 2004,» ütles Leedjärv.

Perseiidide meteoorivool kestab tavaliselt kuu aega, tänavu umbes 17. juulist kuni 24. augustini. Kõige tihedam aeg jääb tavaliselt siiski ühe-kahe päeva sisse. Tähesaju tippaeg jääb homsesse hommikupoolikusse, sest siis on meie poolkeral valge. Intensiivne perseiidide meteoorivool kestab 13. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles