Fotod: Ilves ja Rõivas kohtusid Ühendriikide luuredirektoriga (6)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President ja peaminister kohtusid täna Ameerika Ühendriikide rahvusliku luuredirektori (Director of National Intelligence) James Clapperiga.

President Toomas Hendrik Ilves ja direktor Clapper tõdesid Kadriorus, et muutunud julgeolekupilt NATO lähiümbruses eeldab NATO luurereformi.

«Me peame olema ohtudest hästi informeeritud, täpsed oma hinnangutes ja analüüsides, tulemuslikud omavahelises koostöös,» ütles Eesti riigipea.

Ilves lisas, et NATO liitlaste ja meie lähemate partnerite julgeolek vajab kvaliteetsele luureinfole toetuvat pädevat analüüsi, et langetada otsuseid, olgu küsimus rahvusvahelise terrorismi tõkestamises, terroristlike organisatsioonide murendamises või allianssi ebasõbralikult suhtuvate riikide tegevuse hindamises.

James Clapper on USA riiklik luurekoordinaator 2010. aasta augustist. Ta juhib USA luurekogukonda, mis koosneb 16 erinevast luureasutust (sealhulgas CIA, FBI, NSA, erinevate ministeeriumide ja kaitseväe luureüksused), ning on peamine USA presidendi nõustaja luureküsimustes.

Peaminister Taavi Rõivas arutas Clapperiga julgeolekuolukorda regioonis ja koostööd kahe riigi vahel. «Hea luureanalüüs ja sisukas infovahetus aitavad langetada õigeid otsuseid. Mul on hea meel, et Eesti ja Ameerika luureasutustel on tihe koostöö,» lausus Rõivas kohtumisel. Kohtumisel oli ka teabeameti juht Mikk Marran.

James Clapper, kes koordineerib USA 16 erineva luureorganisatsiooni koostööd, avaldas peaministrile tänu Eesti ametkondade märkimisväärse panuse eest partnerlussuhetesse ning nimetas siinsete luureasutuste tööd väga professionaalseks ja kvaliteetseks. Samuti tunnustas ta Eesti panust kaitsekulutustesse.

Täna Ameerika Ühendriikide rahvusliku luuredirektori James Clapperiga kohtunud siseminister Hanno Pevkur kinnitas, et mõlemad riigid jagavad arusaama julgeolekuolukorrast Euroopas ja selle ümbruses ning teevad ühiseid jõupingutusi inimeste turvalisuse tagamisel.

Siseminister tunnustas Ameerika Ühendriikide pühendumust Euroopa, Baltikumi ja Eesti sisejulgeolekusse panustamisel ning märkis, et Euroopa Liidu ja NATO julgeolekualast koostööd tuleb veelgi laiendada.

James Clapperi ja tema saatjaskonnaga kohtusid lisaks siseministrile veel siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna, sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort, politsei- ja piirivalevameti peadirektor Elmar Vaher ning kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles