Droonivideo vandaalide kätt tunda saanud Kunda paisjärvest (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud pühapäeval avastas Kunda tsemendivabriku hüdroelektrijaama omanik, AS Generaatori juhataja Jan Niilo, et paisjärv jookseb vaikselt tühjaks. Lahti oli kangutatud paisu põhjaluuk, mida saab avada selleks, et näiteks remonttööde ajal järve veetaset alandada.

Niilo sõnul pidi vandalismiaktiga seotud olema suurem hulk mehi. «See ettevõtmine on nii raske, et seal pidi terve meeskond taga olema, kes seda põhjaluuki suudaks lahti kangutada,» selgitas juhataja. Samuti on selge, et luuki ei kangutanud lahti poisikesed, sest selle avamiseks on vaja seadmeid ja abivahendeid. «Luuk on raske ja sügaval vee sees. Seal pidi ikka teadma, mida tehakse,» selgitas Niilo.

Õnneks pole vandaalibande suutnud siiski kogu luuki pealt ära kiskuda ja veetase paisjärves on alanenud vaid pool meetrit.

Niilo sõnul on proovitud mitmesuguseid variante, kuidas luuki saaks sulgeda, ja praegu käib jätkuvalt tihe töö, et see välja mõelda. «Praegu ongi kõige suurem probleem selles, et lahtitõmbamine on mõnevõrra lihtsam kui sulgemine,» selgitas Niilo. «Seda on võimalik lahti teha näiteks «taliga» konksust tirides. Kuna seal on peal nii suur veesurve, on seda käsitsi tagasi suruda praegu raske.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles