Tartu teadlased lõid kümmekond Zika-vastase vaktsiini kandidaati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv. Zika vaktsiini väljatöötamisega tegeletakse kõikjal maailmas.
Pilt on illustreeriv. Zika vaktsiini väljatöötamisega tegeletakse kõikjal maailmas. Foto: SCOTT OLSON/AFP

Selle aasta veebruaris said Tartu Ülikooli teadlased rektori reservfondist ja tehnoloogiainstituudist 60 000 eurot, et hakata looma Zika viiruse vastase vaktsiini kanditaate – praeguseks on valmis või valmimas juba kümme vaktsiinikandidaati.

Kui rahastus saadi, polnud Maarjamõisa viroloogialaborites veel Zika viirust ning seda isegi ei kavatsetud osta. Tartu Ülikooli rakendusviroloogia professori Andres Meritsa sõnul otsustati viirus ise teha, kuna nii oli lihtsam ja odavam. Viroloogialaborisse telliti Zika genoomi jupid ja sellest pandi kokku sünteetilised viiruse variandid.

«Tegelikult me puterdasime ka, sest tahtsime seda teha väga kiiresti ja hästi,» rääkis  professor Merits portaalile Novaator. «Sünteetilise viiruse tegemiseks peab aga teadma selle täpset geneetilist järjestust – tollel ajal oli meil teada sellest 99 protsenti, aga üht protsenti, täpsemalt genoomi otsi, veel ei olnud. Me pidime oletama, millised on 15 esimest nukleotiidi, ja siin oletasime õigesti. Seejärel pidime oletama, millised on viimased 100 nukleotiidi, ja see läks meil esialgu mööda: õige järjestuse ilmumise järel pidime selles osas tegema kuus parandust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles