Video: kui pikaks kasvavad Eestis maod? (4)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiljuti leiti Läänemaal kiviaia seest kaks suurt madu - pealtnägijate sõnul ligi kahemeetrine nastik ja peaaegu sama pikk rästik. Postimees uuris Tallinna Loomaaia loodushariduse osakonnast, kui pikaks maod Eestis kasvavad.

Inari Leimani sõnul võivad emased nastikud tõepoolest kahemeetriseks kasvada, ent see on pigem haruldane. Märksa vähem haruldane on aga võimalus trehvata nastikut linnas ja võimaluse nendega lähemalt tutvust teha võib anda aias paiknev kompostihunnik. Nimelt on hunnikus meeldivalt soe ning see sobib hästi ka nastiku munade arenemiseks. 

Kuna maod pelgavad inimesi, tuleks roomajat kohates anda talle võimalus oma teed minna. Kui loom tunneb end suvila muruplatsil liiga koduselt, võib jalga tõmmata säärikud ja lähikonnas jalutada - maod tunnevad ja ka kardavad vibratsiooni. 

Kuigi Eestis tunnevad end mugavalt mitmed võõrliigid, sealhulgas näiteks šaakalid, siis eksootilisi roomajaid siin karta pole vaja - meie talved on nende jaoks siiski liiga külmad.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles