Eesti riigi taassünni päevast Paju lahinguväljale

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1991. aasta 20. augustil sündunud Siim Laks, pisipoeg Noel ja kaasa Mari-Liis istuvad sellesama aida ees, mille ümber vihisesid kuulid Vabadussõja veriseimas lahingus.
1991. aasta 20. augustil sündunud Siim Laks, pisipoeg Noel ja kaasa Mari-Liis istuvad sellesama aida ees, mille ümber vihisesid kuulid Vabadussõja veriseimas lahingus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Postimees on nüüdseks kirjutanud 1991. aasta 20. augustil sündinud lastest terve sarja, aga Siim Laksi elus saatev sümboolika sellega ei piirdu – tema ostis endale talu otse keset Vabadussõja ohvriterohkeima vastasseisu, Paju lahingu välja.

Just selle talu tänini säilinud aita näeb ühelt kuulsaimalt Vabadussõda kujutvalt maalilt, millel kujutatakse kõrval asunud rehe varemete vallutamist. Talu oli punaste oluline kaitsepositsioon enne mõisa peahoonet, just selle paiga hõivamine otsustaski Paju lahingu käigu.

See, et Laks ja tema kaasa said säärase talu omanikuks, on pigem juhus, Tallinnas ja Tartuski elanud pere soov maale kolida aga mitte. Ja nüüd nad siis üürivad endale Valgas teist aastat korterit ja loodavad tallu jõuludeks sisse kolida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles