Marssal Jazov jõudis ainsana lugupidamise ära oodata (1)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Valdimir Putin (vasakul) käis marssal Dmitri Jazovit (keskel) kahe aasta eest isiklikult 90. sünnipäeval õnnitlemas. Peolaua ääres oli ka kaitseminister Sergei Šoigu.
Venemaa president Valdimir Putin (vasakul) käis marssal Dmitri Jazovit (keskel) kahe aasta eest isiklikult 90. sünnipäeval õnnitlemas. Peolaua ääres oli ka kaitseminister Sergei Šoigu. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

NSV Liidus 25 aastat tagasi putši üritanud seltskonna juhtfiguuridest on praegu ainsana elus tollane kaitseminister Dmitri Jazov, kes 91-aastasena on Venemaal taas lugupeetud isik, taastatud on ka kõik tema tiitlid. Mehe viimasel suurel juubelil käis teda õnnitlemas lausa president Vladimir Putin.

Ametlikult amnesteeriti 1987. aastal pärast Mathias Rusti kuulsat maandumist Punasele väljakule NSV Liidu kaitseministriks nimetatud Jazov koos teiste putši juhtidega juba 1994. aastal, kui lõpetati kohe riigipöördekatse läbikukkumise järel kodumaa reetmise süüdistusega algatatud kriminaalasi. Avalikkuses hoidis Jazov seejärel madalat profiili, erinevalt näiteks oma putšikaaslasest, KGB endisest ülemast Vladimir Krjutškovist, kelle Venemaa presidendiks saanud Vladimir Putin kutsus 2000. aastal aukülalisena Kremlisse oma ametissevannutamise tseremooniale.

Jazoviga elasin ma 2000. aastate teises pooles mitu aastat Moskva kesklinnas kõrvaltrepikodades. Ta oli siis juba üle 80-aastane, kuid igal hommikul ootas teda maja ees musta numbrimärgiga Volga – mustad numbrid tähistavad Venemaal nagu Eestiski militaarstruktuuridele kuuluvaid sõidukeid. NSV Liidus viimasena marssali pagunid saanud Jazov töötas siis Venemaa kaitseministeeriumi eri ametkondades vanemnõunikuna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles