Kronoloogia: mis juhtus 25 aastat tagasi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. augusti hilisõhtul 1991 kuulutas Eesti Vabariigi Ülemnõukogu 69 poolthääle ja mitte ühegi vastuhäälega välja Eesti riikliku iseseisvuse. Fotol (tagant ettepoole) Ülemnõukogu esimees Arnold Rüütel, asetäitja Marju Lauristin ja juhataja Ülo Nugis.
20. augusti hilisõhtul 1991 kuulutas Eesti Vabariigi Ülemnõukogu 69 poolthääle ja mitte ühegi vastuhäälega välja Eesti riikliku iseseisvuse. Fotol (tagant ettepoole) Ülemnõukogu esimees Arnold Rüütel, asetäitja Marju Lauristin ja juhataja Ülo Nugis. Foto: Arhiiv.

Mis juhtus 25 aastat tagasi

Pühapäev, 18. august

16.50 Nõukogude Liidu presidendi Mihhail Gorbatšovi telefonid lülitatakse välja. Putšistid saabuvad Gorbatšovi suvilasse Krimmis ja nõuavad erakorralise olukorra väljakuulutamist või Gorbatšovi tagasiastumist. Gorbatšov keeldub, tema «tuumakohver» konfiskeeritakse ja suvila isoleeritakse.

Esmaspäev, 19. august

Kell 4 algab sõjaväeline riigipöördekatse.

Kell 5.20 saab riigipöördekatsest teada Eesti Ülemnõukogu esimees Arnold Rüütel. Ta püüab telefonitsi tabada peaminister Edgar Savisaart ja välisminister Lennart Merit. Savisaar on ootamatult Rootsi sõitnud ning Meri on Soomes. Koos ülemnõukogu juhataja Ülo Nugisega kutsutakse kokku kaitsenõukogu, kus peaministrit asendab majandusminister Jaak Leimann.

6.30 teatatakse, et Gorbatšov on tervislikel põhjustel ametikohustused üle andnud asepresident Gennadi Janajevile. Putšistid on loonud Riikliku Erakorralise Seisukorra Komitee. Balti sõjaväeringkonna ülem kindralleitnant Fjodor Kuzmin teatab Arnold Rüütlile, et temal on nüüd Baltimaades kõrgeim võim.

14.10 Tallinna lennuväljale saabub sõjaväe transpordilennukiga poolsada dessantväelast. Sõjavägi toob ettekäändeks õppused lahel. Tallinna reisisadam on suletud.

Kell 15 loetakse Eesti Raadios ette Eesti Komitee üleskutse Eesti Kongressi ja Eesti Ülemnõukogu koostööks.

Kell 17 algab Toompeal Eesti Ülemnõukogu ja Eesti Komitee ühisnõupidamine, kus osalevad Ülo Nugis, Arnold Rüütel, Marju Lauristin ja Liia Hänni ülemnõukogu ning Tunne Kelam, Enn Tarto, Vardo Rumessen ja Sirje Endre Eesti Komitee poolt. Läbirääkimised kahe kogu vahel jätkuvad Toompea lossi ruumis nr 115 vaheaegadega 20. augusti hilisõhtuni.

Kell 20.30 jõuab Luhamaa piiripunkti Pihkva 76. õhudessantdiviisi täisrelvis kolonn 62 lahingumasina, 12 roomiktransportööri, 13 ratassoomuki ja 36 transpordisõidukiga. Eestisse sisenemise põhjuseks tuuakse radioaktiivsete ainete lekke tagajärgede likvideerimise õppused. Dessantnikud võtavad suuna Tallinnale.

Kell 23.14 Eesti Ülemnõukogu juhataja Ülo Nugis ja Eesti Komitee esimees Tunne Kelam kutsuvad rahvast rahu säilitama ning mehi ilma relvade ja vormideta televisiooni- ja raadiomaja kaitsma.

Kell 23.16 teatatakse, et Eestisse on Soome kaudu tagasi jõudnud peaminister Edgar Savisaar.

Teisipäev, 20. august

Südaöö nii tele- kui raadiomaja on kaitsmas sadakond inimest. Teletornis tõstetakse liftid üles.

Kell 1 sõjaväemasinad moodustavad Põlvamaal Saverna ümbruses kolonni.

Kell 1.10 Savisaar ütleb Eesti Raadios, et riigipöörde õnnestumisest on veel vara rääkida ning järgmised 24 tundi näitavad, kumb pool peale jääb.

Kell 3 raadio edastab Rahvarinde kutse koguneda kell 16 Vabaduse platsile demokraatia kaitseks protestima.

Kell 3 sõjaväekolonn liigub mööda Tartu-Tallinna maanteed pealinna poole.

Kell 13 sõjaväekolonn jõuab Tallinna.

Kell 16 toimub tuhandete osalejate protestimiiting Vabaduse platsil.

Kell 16.30 Lennart Meri annab Helsingis Tuglase Seltsis pressikonverentsi.

Hilisõhtu Toompeal jõuavad Eesti Ülemnõukogu ja Eesti Komitee kokkuleppele Eesti iseseisvuse taastamises õigusjärgsuse alusel.

Kell 23.03 ülemnõukogu võtab 69 poolthäälega vastu otsuse taastada Eesti iseseisvus.

Kolmapäev, 21. august

Kell 4.21 saab politsei teate, et Pihkva dessantväelased on jõudnud teletorni juurde.

Kell 4.30 Vene sõjaväelased tungivad teletorni territooriumile.

Kell 4.37 sõjaväelased on hõivanud teletorni esimesed kaks korrust.

Kell 4.49 sõdurid on jõudnud teletorni 21. korrusele, kuid nad ei pääse torni tehnilisse keskusesse, mille teletorni kaitsjad – Peeter Miller, Jüri Joost, Jaanus Kokk ja Uno Kaseväli – on blokeerinud. Teletorn jätkab ainsana Nõukogude Liidu territooriumilt sündmuste edastamist välismaale.

Kell 15.15 rahvas on teletorni ümber piiranud, et sõjaväge takistada.

Kell 16.40 teletorni juures tekib rüselus dessantväelaste ja rahva vahel.

Kell 17.30 Savisaar kohtub teletorni juures Balti sõjaväeringkonna ülema esimese asetäitja kindralleitnant Fjodor Melnitšukiga. Lepitakse kokku, et teletorn vabastatakse. NSV Liidu kindralstaabi ülem Mihhail Moissejev annab dessantvägedele korralduse Eestist lahkuda.

Neljapäev, 22. august

Island tunnustab esimese riigina Eesti iseseisvust.

Reede, 23. august

Soomest jõuab laevaga Eestisse välisminister Lennart Meri, kes keeldub maale astumast, sest sadamas lehvib punalipp. Lipp võetakse maha.

Laupäev, 24. august

Vene NFSV tunnustab Eesti iseseisvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles