Pool aastat lubadusi: Karilaiul pole Pätsi ametiraha Eestisse toomiseks siiani kindlat plaani

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi ametiraha.
Presidendi ametiraha. Foto: ARNO SAAR

Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu lubadus, tuua Venemaalt tagasi Riigivapi teenetemärgi kett, on endiselt jäänud vaid väljahõigatud lauseks, sest selle täitmiseks pole siiani ühtegi kindlat sammu astutud.

Keskerakonna ja Putini partei vahel kehtiva koostöö jätkamise on keskpartei lubanud korduvalt hääletusele panna. Seni seda veel tehtud ei ole.

Selle asemel tuli erakonna aseesimees Jaanus Karilaid aasta alguses ideele koostööprotokoll hoopis enda kasuks pöörata, lubades selle kaudu Moskvast tagasi tuua 1940. aastal röövitud presidendi ametiraha.

Keskerakonna aseesimehe sõnul oli veebruaris väljakäidud lubadus poliitiline aktsioon - «See oli kahtlemata üks poliitilisi aktsioone, mida ma siiralt kilbile tõstsin ja ütlesin, et me peame protokolli sisu ka täitma,» sõnas Jaanus Karilaid.

Karilaid usub, et erakonna suurim võit selle juures oli debati alustamine. «Siiani oli see lihtsalt üks poliitiline relv nende inimeste jaoks, kes Keskerakonda ei salli,» rääkis Karilaid. Samas nendib aseesimees, et mingeid kokkuleppeid selles suunas saavutatud ei ole.

Ajakirjaniku küsimuse peale, kas sellel teemal on parteiga Ühtne Venemaa üldse ühendust võetud, jääb idee autor paraku vastuse võlgu. «Täna ei ole veel kokkulepet, aga see on muidugi hea meeldetuletus,» lisas Karilaid.

Keskerakonna aseesimees pole nõus väitega, nagu oleks selline lubadus kuidagi inimestele puru silma ajamine, selgitades seda sellega, et vähemalt on leping nüüd sahtlist välja toodud. Karilaiu hinnangul on see protokoll olnud siiani vaid üks kuiv dokument.

Karilaid leiab, et kui venelased tahavad enda head tahet näidata, siis peavad nad ka Eesti riigile kuuluvad asjad tagasi andma.

Siiski ei salga aseesimees seda, et täna puudub kindel idee, kuidas see leping Eesti kasuks tööle panna ning koostöös Ühtse Venemaaga pole ka uut käiku veel leitud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles