Võidusamba valgustust katsetatakse veel kaks kuud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas uusaastaööl.
Vabadussõja võidusammas uusaastaööl. Foto: Peeter Langovits

Tänasest algas KH Energia-Konsulti rajatud Vabadussõja võidusamba uue valgustus- ja ventilatsioonisüsteemi kahekuine katsekasutusperiood.

Aktsiaselts KH Energia-Konsult on tänaseks tähtaegselt lõpetanud Vabadussõja võidusamba uue valgustus- ja ventilatsioonisüsteemi paigaldustööd, teatas kaitseministeerium.

Praegu alanud katsekasutusperioodi ajal teeb KH Energia-Konsult monumendi juures veel vajadusel viimaseid häälestustöid ja katsetab kogu süsteemi toimivust.

Vabadussõja võidusamba projektijuhi, kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsleri Ingvar Pärnamäe sõnul võtab ministeerium uue valgustussüsteemi rajamise tööd üle pärast kahekuise katsekasutusperioodi lõppu.

«Samas tuleb meeles pidada, et Vabadussõja võidusammas on maailma mastaabis ainulaadne ning erinevaid tehnoloogilisi lahendusi sisaldav rajatis, mistõttu on loomulik, et monumendi juures tehakse ka edaspidi regulaarseid haldus- ja hooldustöid,» selgitas Pärnamäe.

Uue valgustus- ja ventilatsioonisüsteemi paigaldamise käigus monteeris firma KH Energia-Konsult monumendi sisse kokku 15 340 LED-elementi, LEDide paigaldamiseks 324 erimõõtmelist alumiiniumplaati koos hajutitega, pea 10 kilomeetrit kaableid ja juhtmeid, risti ja sambaosa ventileerimiseks üks suur ja viis väiksemat ventilaatorit ning monumendi kliima jälgimiseks 38 erinevat andurit.

Uue valgustussüsteemi projekteerimine ja paigaldamine toimus Tallinna Tehnikaülikooli ekspertide järelvalve all.

Samuti viidi paralleelselt uue valgustussüsteemi paigaldamisega Vabadussõja võidusamba juures läbi ka mitmeid väiksemaid plaanilisi hooldus- ja garantiiremonditöid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles