Kuidas mõjuvad helid

Sigrid Kõiv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Homo sapiens ilmus välja umbes 200 000 aastat tagasi. Vanim teadaolev flööt on dateeritud 43 000 aasta tagusesse aega. Mida inimene vahepeal kuulas? Eks ikka linnulaulu, tuulevilinat ja merekohinat. Miks me seda enam ei kuula? Vastust nagu polegi... 18 aastat loodushääli salvestanud Ivar Vinkel räägib, miks siiski peaks.

Kõige pikem aeg, mis ta on liikumatult ühe koha peal seisnud, kestis tund ja veerand jutti. Liikumatult tähendab seda, et isegi sõrme ei tohi liigutada, sest tundlik tehnika salvestab selle sahina või naksuna. Oma salvestisi kirjeldab Vinkel helidokumentidena – ta ei puhasta neid hiljem soovimatutest helidest. Seal on, mis seal oli.

Inimmürata ülesvõtteid on aina raskem saada. Vinkel võrdleb aastaid 1998 ja 2016 Saaremaal vanematekodu lähedal. «1998. aasta 24. juunil sain ma inimmürast puhta salvestise. 2016. aastal samal ajal jäi salvestusele üsna mitu autot ja üks piirivalvelaev, mis oli ankru peal umbes kilomeetri kaugusel Parasmetsa lahes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles