Sotsiaalmeedias nuhkimine võib tuua kriminaalkaristuse (13)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: GERARD JULIEN/AFP

Viimastel aastatel jõuab kohtutesse aina enam kriminaalasju, mille sisuks on sotsiaalmeedias või teistes internetikeskkondades nuhkimine. On üsna tavapärane, et nende lugude peategelased on teadlikud oma teo ebamoraalsusest, kuid ei ole endale aru andnud, et nad tegelevad millegagi, mille eest nad võivad kohtus süüdi jääda.

Üks värskemaid näiteid pärineb juuni keskpaigast, mil Tartu maakohus mõistis süüdi Maarja (täisnimi toimetusele teada – toim), kes oli nuhkinud oma endise elukaaslase järel. Naine sisenes oma ekselukaaslase Facebooki kontole ning luges sealt mehe vestlusi teiste naistega. Peale selle tegi ta vestlustest pilti ning saatis need meili teel edasi mehe uuele elukaaslasele.

Kuna vestluste sisuks olid intiimteemad, soovis Maarja neid edasi saates mehele ilmselt kätte maksta. Mõni aeg hiljem sai mees sellele jälile, sest talle jäi omavahelistest vestlustest mulje, et endine elukaaslane teab mingil kombel liiga palju tema eravestluste kohta. Kuna mees teadis, et Maarja oli varem tema meilikontole sisse loginud ja seal ühe hotellibroneeringu ära tühistanud, ning sai ka teada, et Maarja saatis mehe vestlustest pilte edasi tema elukaaslasele, pöördus mees politseisse.

Ülekuulamisel tunnistas naine, et ta oli mehe kontol käinud ja vestlusi lugenud vanast harjumusest. Kuigi naine tunnistas, et ta poleks pidanud seda tegema, ei päästnud see teda enam karistusest. Kohus mõistis talle sõnumisaladuse rikkumise ja arvutisüsteemile ebaseadusliku juurdepääsu hankimise eest karistuseks tingimisi kahekuulise vanglakaristuse aastase katseajaga.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles