2700 Saaremaa katkusiga sõidutatakse hävitamisele mandrile (6)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2700 Saaremaa katkusiga hävitatakse Lääne-Virumaal asuvas AS-i Vireen tehases. See tähendab, et korjuseid veetakse mandrile vähemalt neli päeva.

AS-i Vireen juht Tarmo Terav kinnitas, et Saaremaale sigu matta ei saa, kuna kogukond pole sellega nõus ning Terav mõistab seda vastuolu. «See on inimlik.»

Ka ei olevat mõtekas Saaremaale saata mullu ligi 250 000 euro eest ostetud mobiilset seapõletit. «Kõikidest loomadest, mis me hukkame ja töötleme tehases, saame me toodangu. Aga kui me põletame nad seapõletis, see on ainult kulu,» selgitas Terav.

Nii tuuaksegi seakorjused üle mere Väike-Maarjasse loomsete jäätmete käitlemise tehasesse.

Vireeni tehases tooraine töödeldakse, mille tulemusel saadakse rasv, mis läheb Tšehhi biodiisli tootmiseks ja lihakondijahu, mis läheb Leetu sooja tootmiseks.

Vedama hakkab Hiiumaa

Saaremaa sigade transportimiseks kulub Terava sõnul neli päeva ja üheksa kuni kümme reisi. «Meil on olemas kokkulepped. Kõik veod toimuvad lekkekindlates konteinerites, mingit nakkusohtu ei ole,» kinnitas Terav.

Väinamere Liinid kinnitas Postimehele, et vedaja jaoks on tegemist tavapärase haagisega veokiga ja planeeritavad päevased veomahud on laevade veovõimekust ja graafiku tihedust arvestades väga väikesed. Veosed suunatakse avatud autotekiga parvlaeva Hiiumaa reisidele.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) sai laborist kinnituse eilsele kahtlusele, et Saaremaal Valjala valla Sakla külas asuvas 2700 seaga farmis on sigade Aafrika katk, nakkuse leviku tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

«Saaremaa ja Hiiumaa on siiani ainsad Eesti maakonnad, kus Euroopa Komisjon pole kehtestanud piirangutsoone, kuid selle juhtumi tulemusel kehtestatakse asjakohased piirangud. Mis ulatuses piirangud tulevad, on vara spekuleerida ja seda otsustab Euroopa Komisjon,» ütles Kalda.

Tegemist on selle aasta kuuenda sigade Aafrika katku puhanguga kodusigadel.

2016. aastal on sigade Aafrika katk diagnoositud kokku kuues farmis - kolmes Jõgevamaa, ühes Järvamaa, ühes Lääne-Virumaa ja ühes Saaremaal asuvas seafarmis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles