Eesti demineerijad hävitasid koos Rootsi kolleegidega lõhkekehi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MSB Eestis.
MSB Eestis. Foto: Päästeamet

Päästeameti demineerimiskeskus võõrustas eelmise nädala algusest Rootsi kuningriigi tsiviilhädaolukordade agentuuri (MSB) demineerijaid, kellega koos omandati praktilisi kogemusi lõhkematerjali tuvastamisel ja hävitamisel.

Rootsi demineerijad viibisid Eestis kahe meeskonnaga ja kokku seitsme inimesega, kes töötasid koos päästeameti demineerimiskeskuse instruktoritega.

Töid tehti peamiselt Saaremaal ja Pärnumaal, aga ühel päeval ka Ida-Eestis. Lisaks toimus koolitus otsimisvahendite kasutamiseks ja viidi läbi praktiline harjutus.

Meeskonnad teenindasid kokku 18 väljakutset, mille käigus hävitati või lokaliseeriti pisut üle 150 lahingumoonaühiku. Lisaks sellele tehti kahjutuks veel hulgaliselt ohtlikke padruneid, sütikuid ja vahedetonaatoreid.

Päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Meelis Mesi sõnul on meie demineerijate koostöö rootslastega pikaaegne ja viljakas. «Süsteemse koostöö alguseks Rootsi MSB-ga võib lugeda aastat 2007, kui külastasime koos nende treeningmeeskonnaga Liibanoni. Esimese ühistreeninguni Eestis jõudsime 2009. aastal. Lisaks tavapärastele töökohtumistele on meie demineerijad osalenud MSB juhitavatel humanitaardemineerimise missioonidel Kongos, Malis ja Lõuna-Sudaanis,» rääkis ta.

MSB humanitaardemineerimise missioonid on Mesi hinnangul alati olnud hästi ja läbimõeldult korraldatud, et riskid demineerimismeeskondadele oleks võimalikult väikesed. Eesti demineerijate osalemist missioonidel on toetanud nii välisministeerium kui ka siseministeerium.

Kaks Rootsi kuningriigi tsiviilhädaolukordade agentuuri demineerijate gruppi viibisid Eestis 15. augustist. Täna vaadatakse kümne päeva jooksul tehtu üle, tehakse kokkuvõtted ja saadetakse Rootsi kolleegid laevale.

Tänavu 22. augusti seisuga on päästeameti demineerijatel olnud 1036 väljakutset. Leitud ja kahjutuks tehtud on üle 3234 lõhkekeha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles