Augustis oli populaarseim partei Reformierakond (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti populaarseim partei oli augustis Reformierakond, mida toetas uuringufirma TNS Emor BNSi tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringu kohaselt 28 protsenti küsitletutest.

Reformierakonnale järgnes 23 protsendiga Keskerakond, 15 protsendiga Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), 13 protsendiga Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), 9 protsendiga Vabaerakond ning 8 protsendiga Isamaa ja Res Publica Liit (IRL).

Võrreldes juunis läbi viidud TNS Emori küsitlusega kasvas Reformierakonna toetus ühe protsendipunkti ja Keskerakonna toetus kaks protsendipunkti, SDE toetus langes kaks protsendipunkti, EKRE toetus kahanes ühe protsendipunkti, Vabaerakonna toetus langes kaks protsendipunkti ja IRL-i toetus tõusis kaks protsendipunkti.

Parlamendivälistest erakondadest toetas Erakonda Eestimaa Rohelised 3 protsenti ja Eesti Iseseisvusparteid 1 protsent küsitletuist.

Valitsuskoalitsiooni toetus oli augustis 51 protsenti ehk ühe protsendipunkti võrra kõrgem kui juunis.

Oma eelistust ei osanud augustis öelda 16 protsenti küsitlusele vastanud inimestest, juunis oli sama näitaja 19 protsenti.

Emori uuringujuht: Vabaerakonna toetuse languse taga on Reformierakonna tõus

Uuringufirma TNS Emor uuringujuhi Aivar Voogi sõnul on Vabaerakonna toetuse langus seotud Reformierakonna toetuse tõusuga, sest Vabaerakonda nähakse suuresti kui alternatiivi Reformierakonnale.

«Kui vaadata Vabaerakonda ja Reformierakonda, siis on näha, et Vabaerakonna reiting oli ikkagi tugev siis, kui Reformierakonna reiting oli nõrk ehk siis alates eelmise aasta aprillist-maist, kui Reformierakonna reiting langes, siis Vabaerakonna reiting oluliselt kasvas,» rääkis Voog BNSile.

«Vabaerakond on olnud lihtsalt alternatiiv peavooluerakondadele, kes olid nõrgal positsioonil, aga nüüd, kui Reformierakond on sellest nõrkuseperioodist üle saanud, siis Vabaerakond kui lihtsalt alternatiiv ilma oma selget sõnumit, visiooni omamata ei ole suutnud hoida seda taset,» sõnas Voog.

Reformierakond on populaarseim nii meeste kui naiste seas

Reformierakonda toetas meestest 26, Keskerakonda 19,5, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 18,3, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 14,5, Vabaerakonda 10,9 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 7,1 protsenti. Ülejäänud parteide toetus jäi allapoole valimiskünnist, mis on 5 protsenti.

Naistest toetas Reformierakonda 29,6, Keskerakonda 26,9, SDE-d 16,4, IRL-i 8,5, EKRE-t 7,8 ja Vabaerakonda 6,8 protsenti. Ülejäänud erakondade toetus jäi alla valimiskünnise.

Eestlased toetavad enim Reformierakonda, muulased Keskerakonda

Eestlastest toetab Reformierakonda 32,3, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 17, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 15,5, Keskerakonda 11, Vabaerakonda 10,7 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 9 protsenti. Teised parteid jäid allapoole 5-protsendilist valimiskünnist.

Muust rahvusest Eesti kodanike seas oli 74,2 protsendiga ülekaalukalt esikohal Keskerakond, järgnes SDE 9,1 ja Reformierakond 8,8 protsendiga. Teiste erakondade toetus jäi muulaste seas alla 5 protsendi.

Kuni 50-aastased toetavad enim Reformierakonda, eakamad Keskerakonda

Kuni 35-aastaste seas on Reformierakonna toetus 30,8 protsenti. Keskerakonda toetab 21,3, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 18,5, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 9,9, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 8,4 ja Vabaerakonda 5,9 protsenti. Ülejäänud erakonnad selles vanusegrupis valimiskünnist ei ületanud. Ülejäänud parteide toetus jäi selles vanusegrupis allapoole valimiskünnist, mis on 5 protsenti.

Inimestest, kelle vanus oli 35-50 aastat, toetas Reformierakonda 29,4, Keskerakonda 21,6, SDE-d 15,1, Vabaerakonda 12,8, EKRE-t 12,3 ja IRL-i 5,9 protsenti. Ülejäänud erakonnad selles vanusegrupis valimiskünnist ei ületanud.

Vanemate kui 50-aastaste inimeste hulgas oli 25,4 protsendiga populaarseim Keskerakond. Järgnes Reformierakond 24,8, EKRE 15,4, SDE 13,8, IRL 8,6 ja Vabaerakond 8,2 protsendiga. Teised parteid selles vanusegrupis valimiskünnist ei ületanud.

Kokku küsitles TNS Emor 17.-24. augustini kodudes ja veebiintervjuude teel 1260 inimest vanuses 18-74 aastat.

Erakondade reitinguprotsendid näidatud nendest vastanutest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Seega võimaldab antud andmete esitamine näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil ja antud kandidaatide valikuga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles