Kõusaar: usk aitab kauem elada

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Kõusaar.
Kadri Kõusaar. Foto: Peeter Langovits

Kirjanik Kadri Kõusaar soovitas kauem elada soovijatel rabelemise asemel ellu eetilisemalt ja austavamalt suhtuda, näiteks usule toetudes.

Vastates tänase Postimehe arvamusliidrite lõuna teemas sisalduvale küsimusele «kuidas vanadus üle elada», märkis Kõusaar, et tema jaoks on võti nii vaimselt kui füüsiliselt terve olemine. «Pooldan vanakreekalikku mõtteviisi, et terves kehas terve vaim.»

Ta tõi näite sellest, kuidas mitmed lihtsad inimesed toitumisse suhtuvad. «Mõnikord, kui ma poes vaatan, mida inimesed endale ostukorvi topivad, tekib lausa hirm. See on meditsiiniline ime, et sellised inimesed üldse 60. eluaasta künnisele jõuavad.»

Teiseks rõhutas ta vaimset rahu, viidates aastate eest National Geographicus ilmunud artiklile, kust selgus, et kõrgeima keskmise elueaga piirkondades ollakse sageli usklikud.

«Reegel oli, et sealsed inimesed olid usklikud. Usk annab hingerahu – sa tead, kuhu sa lähed. Usku ei saa kunstlikult tekitada.»

Tema sõnul ei pea see tähendama tingimata uskumist, vaid laiemalt võttes elu austavat suhtumist. «Ei ole nii, et rabeled oma rattas. Võiks ikkagi asja natuke igavikulisemalt vaadelda.»

Kõusaare hinnangul on usklikel distants paremini paigas. «Vähem egoismi ja stressi, mida see egoism tekitab – et sa oleksid kõige suurem, ilusam, edukam, rikkam,» soovitas ta.

«Võiks maha rahuneda. Ma näen Eestis ikkagi tendentsi, et meil on rabelemise kultuur ja teineteist ei asutata piisavalt.»

Ta väitis, et saab bussis sõites šoki, kui märkab, kuidas inimesed teineteisega käituvad – ei paku näiteks vanuritele istet. «Võiks osata väärikalt suhtuda kaasinimestesse. Ükskõik, kas nad on noored või vanad.»

Postimehe üheksas arvamusliidrite lõuna oli täna Radisson Blu Olümpia hotellis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles