Veskimägi: pensioni tuleb koguda ise ja juba noorena

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Marko Pomerants ja Taavi Veskimägi.
Siseminister Marko Pomerants ja Taavi Veskimägi. Foto: Peeter Langovits

Postimehe arvamusliidrite lõunal osalenud Eleringi juht ja eksrahandusminister Taavi Veskimägi soovitab heita kõrvale senise pensionikorralduse ning koguda juba noorest peale ise kapitali, mille abil eakana hakkama saada.

Tema sõnul tuleb reformida nii tervishoiu- kui pensionisüsteemi ning mõlemas heita kõrvale ebatõhusad solidaarsed süsteemid, et asendada need sellistega, kus inimese isiklik vastutus on suurem.

«Inimene ei saa enam loota ühiskonnale, et kui ta oma töömehepõlve on ära elanud, siis ühiskond peab teda vastutasuks üleval. Inimene on üksikindiviid, kes peab oma elutsükli ise läbi mõtlema,» ütles Veskimägi Postimees.ee’le.

«Ta peab noorest peale kapitali akumuleerima - on see siis teadmiste, tervise või rahaline kapital - nii, et saada hakkama ka siis, kui ta ei ole enam niivõrd nõutud tööjõuturul.»

Just nii käitudes saab Veskimägi sõnul vananemise edukalt üle elada.

Tema sõnul on rahvastiku vananemine tegelikkus, mille vastu ei saa. Selle mõjude leevendamiseks on Veskimägi hinnangul kolm teed – eakaid rohkem tööle panna, tööviljakust tõsta või sisserändajaid riiki lubada.

Ta soovitas kõigile kolmele mõelda, märkides, et eakate puhul on kõige parem lahendus, kui õnnestub neid kaasata mitte ametilikku pensioniiga tõstes, vaid töötegemist ümber mõtestades ja kauem töötamist soodustades.

«Tuleb olla avatud uute inimeste integreerimiseks ja teiselt poolt töötada ise efektiivsemalt ja kauem. Samas mitte formaalselt reegleid seades, vaid luues võimalusi, et inimesed saaksid ja tahaksid kauem töötada.»

Seekord teemale «Kuidas vanadus üle elada?» keskendunud Postimehe üheksas arvamusliidrite lõuna oli täna Radisson Blu Olümpia hotellis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles