Lapssõdurid üle maailma valavad üksteise verd (2)

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapssõdur
Lapssõdur Foto: NYT / Scanpix

Läinud nädalal levinud uudised ISISe lapssõduritest on tõmmanud avalikkuse tähelepanu alaealiste kasutamisele terrorismis, kuid äärmusrühmitused pole ainsad, kes oma armeesse lapsi värbavad. 

Eelmisel aastal avastati Afganistanist 48 lapssõdurit, seisab Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) raportis. Ilmnes, et nad töötasid valitsuse toetatavate sõjaliste ühenduste heaks, nagu Afganistani riiklik armee, ja piirkondlikus ning riiklikus politseis.

Uudis pole aga neid ühendusi toetavat USAd mõjutanud. Washington väidab, et Afganistani ei ole lapssõdureid kasutavate riikide nimistusse lisatud, kuna lapsed ei tööta riiklikus sõjaväes, vaid selle allühendustes.

«Afganistani väljajätmine saadab sõnumi, et politseijõududesse võetud lapssõdurid väärivad vähem kaitset. Tõenäosus, et lapsi värvatakse kohalikesse korrakaitsejõududesse, mis töötavad riikliku armee heaks, on suurem kui see, et riiklik armee värbab nad otse,» sõnas Chatam House’i analüütik Charu Lata Hogg, kes on lapssõdurite värbamist põhjalikult uurinud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles