Kohtla-Järve linnapea jäi kuritegudes lõplikult süüdi ja lahkub ametist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Solovjov
Jevgeni Solovjov Foto: Mihkel Maripuu

Kahes alama astme kohtus korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi ja endise aselinnapea Jüri Kollo süüdimõistmine jõustus esmaspäeval lõplikult, kui riigikohus ei võtnud meeste kassatsioonkaebuseid menetlusse, Solovjov lahkub linnapea ametist.

«Volikogu kutsub mind tagasi, kuna ma ei vasta [avaliku teenistuse - BNS] seadustele. Ja ongi kõik. See on väga lihtne asi. Homme on meil järjekordne linnavolikogu, kas nad otsustavad homme või mõnel teisel päeval, ma ei tea,» ütles Solovjov teisipäeval BNSile.

Solovjovi (68) sõnul kavatseb ta jääda pensionile ning mitte enam linnajuhtimise juurde naasta. «Ma olen pensionär, hakkan saama pensioni ja ongi kõik,» märkis endine Kohtla-Järve juht.

Keskerakonna peasekretäri Oudekki Loone kinnitusel kavatseb partei kohtus lõplikult süüdi jäänud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi väljaarvamist arutada.

«Kindlasti me arutame seda teemat ja kindlasti see on problemaatiline. Me räägime ka temaga, mida meie erakonna liige selle kohta ütleb,» ütles Loone BNSile. Millal Keskerakonna juhatus Solovjovi küsimust arutama asub, ei osanud Loone esialgu öelda, sest praegu on käimas presidendivalimised.

Solovjovi kaasuses tuli viimati lahend tänavu mais, kui Tartu ringkonnakohus jättis nende süüdimõistmise sisuliselt jõusse. Ringkonnakohus muutis Kohtla-Järve linnajuhtide kriminaalasjas vaid Viru maakohtu mullu 28. oktoobri otsust kuriteoga tekitatud kahju väljamõistmist puudutavas osas. Ringkonnakohus tühistas nimelt endiselt abilinnapealt Jüri Kollolt (70) 840 069 euro ning linnapealt Jevgeni Solovjovilt (68) ja Kollolt solidaarselt Kohtla-Järve kasuks 210 200 euro väljamõistmises.

Erinevalt maakohtust rahuldas ringkonnakohus ka OÜ Värimali ja Vjatšeslav Safonovi (58) kaitsja taotluse 5664-eurose riigi õigusabi kulude hüvitamiseks. Ülejäänud osas jättis ringkonnakohus maakohtu otsuse muutmata.

Ringkonnakohtu lahendi peale esitasid Solovjovi ja Kollo kaitsjad kassatsioonkaebused riigikohtusse, mis ei võtnud neid aga esmaspäeval menetlusse. See tähendab meeste süüdimõistmise lõplikku jõustumist.

Viru maakohus tunnistas mullu Jevgeni Solovjovi süüdi omastamises, konkurentsialastele süütegudele kihutamises ja aususe kohustuse rikkumisega seonduvates kuritegudes, võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises ning usalduse kuritarvitamises ja karistas teda viieaastase tingimisi vangistusega. Jüri Kollo mõisteti süüdi ametialases võltsimises ja omastamises ning teda karistati nelja aasta ja kolmekuulise tingimisi vangistusega.   Solovjovi, Kollot, üht äriühingut ning äriühinguga seotud isikut süüdistati erinevates Kohtla-Järve varaliste huvide järgimise kohustuste rikkumistes.

Süüdistuse järgi korraldas Kohtla-Järve linnavalitsus 2009. aastal eri tööde tegijate ja teenuste osutajate leidmiseks hankemenetlusi ning hinnakonkursse, mille käigus kuritarvitas Solovjov  süüdistuse järgi oma ametiseisundit, luues põhjendamatuid soodustingimusi tuttavatele ettevõtjatele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles