Valimissedeli pildistamine pole Toompeal hea toon

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendivalimiste 2. voor Riigikogus.
Presidendivalimiste 2. voor Riigikogus. Foto: Sander Ilvest, Juss Saska

Presidendivalimiste esimeses voorus esmaspäeval Eiki Nestorile andmata jäänud häälte tõttu hakkasid liikuma kuulujutud, justkui sunniksid mõned riigikogu fraktsioonid kokkulepete kontrollimiseks oma liikmeid hääletuskabiinis valimissedelist pilti tegema. Kahtlustele andsid kinnitust mitme riigikogulase sotsiaalmeedias avaldatud fotod hääletussedelitest.

Riigikogu sotsiaaldemokraadist esimees Nestor pidas eile enne teist valimisvooru vajalikuks manitseda kõiki hääletajaid, et nad oma sedelist pilti ei teeks.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seeder saatis eile hommikul vabariigi valimiskomisjonile pöördumise, kahtlustades, et riigikogulased, kes pildistasid oma hääletussedelit ning postitasid foto sotsiaalmeediasse, rikkusid oma tegevusega salajase hääletuse põhimõtet. Ta avaldas muret ka kuulduste pärast, nagu oleks mitmes riigikogu fraktsioonis arutatud võimalust kohustada oma liikmeid sedelit mobiiltelefoniga pildistama, et pildiga hiljem kokkuleppest kinnipidamist tõendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles