Kuninglik lesbidraama Rootsi kastmes

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader filmist

Vanu häid aegu taga igatsevate meelisklejate rahustuseks võib kinnitada: juba 17. sajandi Rootsimaa oli tuttav homoseksuaalse armastusega. Või vähemalt lesbilisega. Teiselt poolt võetuna – samavõrra tuttav oldi ka platoonilise kiindumuse ja siira intellektuaalse teadmisjanuga.

Aastail 1632–1654 Rootsi trooni hoidnud kuninganna Kristiinal tuli pista rinda mõlemat laadi kirgedega. Soome režissöör Mika Kaurismäki (mitte ajada segamini kuulsama venna Akiga!) taies «Kuningas Kristiina» portreteerib naist nende kahe suure iha kaudu.

Kristiina on ühelt poolt kantud õilsast valgustusideaalist ja tahab vaimust vaeseid nende pimedusest välja tirida. Iidolist filosoof René Descartes on talle kirjasõbraks (pärast kutsub ta mõtleja elama oma õukonda, kus mees hiljem hinge heidab), tema loodav raamatukogu sisaldab teoseid araabia ja heebrea keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles