Suurimaks sõjaks läheb teise finaali viiva koha nimel (8)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase jutul käinud välisminister Marina Kaljurand lahkus pärast Stenbocki majas kaks ja pool tundi kestnud kohtumist löödult ja ajakirjanikele kommentaare andmata.
Eile pärastlõunal Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase jutul käinud välisminister Marina Kaljurand lahkus pärast Stenbocki majas kaks ja pool tundi kestnud kohtumist löödult ja ajakirjanikele kommentaare andmata. Foto: Jaanus Lensment

Valimiskogust võib tulla täiesti ootamatu tulemus – see on juba mitmeid kuid õhku visatud triviaalne avaldus, mis peab tegelikult täiesti paika. Erakonnad hindavad oma võimalusi enda sõnul küll konservatiivselt, kuid nende arvutusi kokku pannes läheks valimiskogu pauguga lõhki. Valimiskogu on erakondadele lakmuspaber sellest, kui tugevalt peavad nende hääled piirkondades ning kui võimekad on inimesed linnades ja valdades häälte enda erakonna selja taha koondamisel.

Valimiskogust rääkides kasutatakse tihti sõna «soo», mille all peetakse silmas valijamehi valimisliitudes, kelle eelistus mõlemas valimisvoorus on ettearvamatu. Nende valijameeste hulk on erinevate erakondade hinnangul 70–90 vahel – suuremad erakonnad loodavad, et pigem on see arv väiksem, väiksemad jälle, et suurem. Praegu võib öelda, et laias laastus ongi moodustumas neli suurt valimisblokki: endine Isamaa (IRL ja Vabaerakond), Keskerakond, Reformierakond ja soo.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles