Poliitpalagan käis Tallinna kesklinnas täie hooga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tasuta meelelahutust jagus kolmapäeval Tallinna südalinnas igal sammul, sest kas kogemata või meelega olid kolm poliitilist jõudu oma üritused peaaegu üheks ajaks sättinud.


Otsa tegid lahti Eestimaa Rohelised, kelle nimekirjas kandideeriv Kaarel Tarand kell pool kaks Vabaduse platsil kasti otsa ronis ja kõnet pidama hakkas. Kes sealt asjalikku poliitilist sõnumit lootis, pidi küll pettuma. Jutu mõte oli peamiselt selles, et kuna parlamendiparteid sigatsevad, siis võtab ka tema endale selle õiguse. Sellga pidas kandidaat silmas vist seda, et kokkusaamine oli linnavalitsuses registreerimata.

Edasi oli juttu sellest, et enam ei saa Vabaduse väljakult otse Kaarli puiesteele minna, vaid peab vahepeal maa alla ronima. Kuidas see riigikogu valimistega seotud on, jäigi ebaselgeks.

Kui Tarandiga ühele poole saadi, hakkasid ajakirjanikud tilkuma Mosaiigi kohviku poole, mis praegu kannab nime Laari kohvik. Ning kell kaks pidid IRL-i esindajad tutvustama seal IRL-i lepingut valijaga. Mart Laar oli aegsasti kohal ja valmis kõigile ka lepingut tuvustama. Vähesed huvilised aga vaatasid kella, et jõuaks kella kaheks Harjumäele, mille kõlakojas tegutsevasse kohvikusse oli Laariga üheaegselt määratud Edgari kohviku avamine.

Harjumäel oli selgelt näha, kellele kuulub Tallinnas võim ja kellele kohvik. Kõlakoja ette oli pargitud 10-15 autot. Kuna ühtegi parkimist keelavat märki polnud ning parkimisküsimustega tegelevat mupot kureeriv abilinnapea Taavi Aas vaatas seda silmagi piilgutamata pealt, siis järelikult nüüd nii ongi. Eks ta muidugi õige ole, sest Komandandi tee on kitsas ja parkimiskohti on seal vähe.

Edgari kohvik oli juba enne avamist puupüsti rahvast täis. Uudishimulikke oli nii palju, et nii mõnigi hiljem saabunud Keskerakonna tegelane pidi partei valimiskohviku avamist õues vahelduva lume- ja lörtsisaju käes jälgima.

Keda aga polnud, oli erakonna esimees, kelle nime kohvik kandma hakkas. «Edgarit täna ei ole, teda tabas nimelt seagripp ja ta on haigevoodis,» kuulutas riigikogulane Aivar Riisalu. Valdavalt vanemas eas publik laskis selle peale kuuldavale pisut nördinud mõmina. Aga rahva tuju paranes kohe, kui nende meelt asus lahutama äsja keskerakonda astunud ning eelolevatel valimistel riigikokku kandideeriv Mait Maltis. Musitseerijaid oli teisigi ning meeleolu oli lõbus ja poliitikast suurt ei räägitud.

Vahepeal jõudis kohale ka Eestimaa Roheliste delegatsioon, kes oli oma üritusega Vabaduse platsil lõpule jõudnud.

Rohelised seisid rahulikult õues ning vaid Eerik-Niiles Kross trügis pensionäride vahelt sisse, et anda keskerakondlastele üle Facebookist tuttav kurk, kes olevat saanud rohkem hääli kui Edgar Savisaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles