Pildid: Eesti mereväelase juhitud NATO üksus leidis Norra vetest üle 20 lõhkekeha

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaa juhitud NATO 1. alaline miinitõrjegrupp leidis Põhja-Norra vetest üle 20 Teisest maailmasõjast pärit lõhkekeha.

Möödunud nädalavahetusel lõppenud ja kolm nädalat Põhja-Norra fjordides väldanud operatsiooni käigus leiti merepõhjast üle 20 lõhkekeha, millest kaheksa tehti miinitõrjegrupi laevade poolt lõhkamise teel kahjutuks. Ülejäänud lõhkekehade asukohad edastati Norra mereväele, teatas kaitseväe pressiesindaja.

Eesti mereväe miinijahtija Sakala leidis kokku kaheksa lõhkekeha. NATO 1. alalise miinitõrjegrupi ülem kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaa sõnul andis Põhja-Norras tehtud miinijaht siiani peamiselt Põhja- ja Läänemeres tegutsenud mereväelastele hea võimaluse end teistsugustes tingimustes proovile panna. Seljamaa lisas, et tal on hea meel, et sai anda oma panuse Norra vete ohutuse suurendamiseks..

NATO 1. alalisse miinitõrjegruppi kuulub hetkel kaheksa laeva. Grupi lipulaevaks on Saksa mereväe toetuslaev FGS Elbe, millel tegutseb ka grupi rahvusvaheline staap. Lisaks on hetkel grupis miinijahtijad LNS Skalvis Leedust, ENS Sakala Eestist, LVNS Imanta Lätist, HNOMS Maloy Norrast, HMS Grimsby Ühendkuningriikidest, HNLMS Willemstad Hollandist ja BNS Narcis Belgiast.

Edasi suundub NATO 1. alaline miinitõrjegrupp Taani, kus homme algab kahenädalane rahvusvaheline harjutus Northern Coasts. Ühena neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses olevast laevadegrupist on NATO 1. alaline miinitõrjegrupp valmidusüksus, mis pakub miinitõrjealast kompetentsi ja mis kuulub esmaste kiirreageerijate hulgas.

Grupp, mis koosneb liitlasriikide miinitõrjelaevadest näitab NATO lippu demonstreerides koostöövõimet ja kohalolekut erinevate riikide õppustel ja harjutustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles