RKAS korraldab uue ERMi köögihanke (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi uue hoone ehitus. Pildil restoran.
ERMi uue hoone ehitus. Pildil restoran. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) otsustas korraldada Eesti Rahva Muuseumi (ERM) köögitehnika soetamiseks uue hanke, kuna olemasolevad hanketingimused ei võimalda jõuda kõiki osapooli rahuldavale tulemusele.

Koostöös ERMiga on kavas vahepealseks perioodiks leida alternatiivsed lahendused toitlustusteenuse tagamiseks ning vajadusel ka köögitehnika rentida, et plaanitud üritused ja muuseumi avamine saaksid õigeaegselt toimuda, teatas RKAS.

RKASi juhatuse liikme Elari Udami sõnul sooviti ERMi köögitehnika hange läbi viia läbipaistvalt ning kõiki osapooli võrdselt koheldes, kuid tänaseid arenguid arvestades tuli ERMi huve silmas pidades langetada otsus uue hanke läbiviimise kasuks.

«Leiame, et senine hankeprotsess võib jääda pikaks ajaks venima ning eesmärk – sisustada ERMile vajalik toitlustusala, täitmata. Kõiki asjaolusid arvestades ja põhjalikult kaaludes otsustasime valmistada ette uue hanke,» lausus Udam.

Uue hanke korraldamisele eelneb koostöös ERMiga seniste hanketingimuste täiendav analüüs.

«Vaatame veelkord põhjalikult üle kogu köögitehnika loetelu ja seadmetele esitatavad nõuded, et tagada maksimaalselt läbipaistev ning kõigile arusaadav hankemenetlus uue muuseumihoone köögiruumide sisustamiseks. Kuna RKAS ei ole spetsialiseerunud köögiseadmete hangete läbiviimisele ega oma valdkonnas kõikehõlmavat kompetentsi, siis kaasatakse hanketingimuste täiendavasse analüüsi valdkonna teisi eksperte. Soovime uue hanke läbi viia selliselt, et erinevatel osapooltel ei oleks vaja hakata üksteise peale näpuga näitama ja hanke protsessi ning otsuseid vaidlustama,» ütles Udam.

Uus hange ERMi köögitehnoloogia ostmiseks ja paigaldamiseks on kavas välja kuulutada hiljemalt septembri lõpus ning vajalikud seadmed tarnida ning paigaldada hiljemalt tuleva aasta jaanuaris.

«Plaanime koostöös ERMiga leida vahepealsel perioodil mõistlikud ja toimivad lahendused toitlustusteenuse tagamiseks ning vabandame seniste segaduste pärast hanke ümber. Edasiste sammudena on võimalik nii köögitehnika lühiajaline rentimine kui ka turult toitlustusteenuse tellimine, et tagada ERMi tõrgeteta toimine ja plaanitud ürituste läbiviimine,» sõnas Elari Udam.

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) direktori Tõnis Lukase sõnul tähendab Riigi Kinnisvara AS-i (RKAS) otsus korraldada uus restorani köögitehnoloogia hange eelkõige seda, et RKAS-il lasub nüüd vastutus muretseda muuseumi avamise ajaks vajalik köögitehnika.

«Kui on tarvis uus hange korraldada, siis tuleb seda teha. RKAS-il on nüüd kaks ülesannet: viia läbi hange ja muretseda meile õigeks ajaks alternatiivne lahendus, et maja avamisel oleks meie köökides ja baarides vajalik tehnika olemas,» ütles Lukas BNSile.

Lukase sõnul tuleb RKAS-il endale aru anda, missugusesse olukorda nad ERM-i on pannud. «Nad saavad sellest aru ja otsivad kõige kiiremat lahendust, et tagada meile toitlustamise võimalused,» lisas Lukas.

Direktori sõnul on ka oluline, et koostöös suudetakse luua klientide silmis usaldus, et muuseumi avamise hetkeks on köök olemas ja seal saab üritusi ja pidusid korraldada. «Näiteks Tartu linnavalitsus ütles suure ürituse ära, väites, et nad ei ole kindlad, kas saavad õigel ajal loodetud toitlustust.»

«Kui see asi hakkab meie tuluallikaid häirima, siis meie eelarve prognoos on üpris kurb, kuna suur osa käibevahenditest tuleb meil ise teenida,» rääkis ta.

Lukas on varem öelnud, et hanke venimise tõttu võib neil saamata jääda 800 000 eurot käivet. Samas kui RKAS suudab õigeks ajaks tagada vajaliku köögitehnika, käibe kukkumist prognoosida ei ole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles