Soome ekspert: Venemaa soovib teadlikult küberrünnakutega vahele jääda (2)

Hanna-Hulda Reinkort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aalto ülikooli küberturvalisuse professor Jarno Limnell käesoleval nädalal Tallinnas.
Aalto ülikooli küberturvalisuse professor Jarno Limnell käesoleval nädalal Tallinnas. Foto: JUSS SASKA/PM/SCANPIX

Aalto ülikooli küberkaitse professor Jarno Limnéll ütles intervjuus Postimehele, et nii Eestis, Soomes kui ka läänemaailmas üldiselt tuleks laiemalt teadvustada, et Venemaa kübervõimekus aina kasvab ja seda kasutatakse poliitiliste eesmärkide saavutamiseks. Peale Venemaa tuli jutuks nii NATO leppe 5. artikli käikulaskmine kui ka e-riikide haavatavus.

-Olete Soome meedias öelnud, et Venemaa agressiivsus kübermaailmas on viimase kahe aasta jooksul selgelt suurenenud. Milles see seisneb?

Jah, meil on andmeid, et Venemaa on muutunud agressiivsemaks, ja võime näha suundumust, et tulevikus see ainult kasvab. Venelased ei kasuta oma kübervõimekust mitte ainult tehnoloogilisel, vaid ka psühholoogilisel eesmärgil, sellest on saanud infosõja peamine relv. Seda oleme kogenud ka Soomes. Uueks trendiks võib pidada, et poliitiliste otsuste tegijatest ja sõjaväejuhtidest saavad tulevikus aina enam infosõja sihtmärgid. Hetkel katsetab Venemaa põhimõtteliselt  küberruumi lahinguvälja piire. Nad teevad kõike, mida tahavad, ja poliitiline reaktsioon nende tegudele puudub.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles