Hispaaniale terendab kolmas valimiste ring

, ajakirjanik, Barcelona
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivse Rahvapartei ridadesse kuuluv Mariano Rajoy Hispaania parlamendi ees.
Konservatiivse Rahvapartei ridadesse kuuluv Mariano Rajoy Hispaania parlamendi ees. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Scanpix

Hispaania peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy kaotas eile teist korda parlamendi usaldushääletuse. Rajoy ei suutnud tagada oma konservatiivse Rahvapartei (Partido Polular, PP) ja paremtsentristliku Ciudadanose toetusel koalitsioonivalitsuse moodustamiseks vajalikku häälte ülekaalu. Teda toetas 350-kohalises parlamendis 170 rahvaesindajat ehk puudu jäi kuus häält. See iseloomustab hästi Hispaania demokraatias valitsevat ennenägematut patiseisu.

Peaminister Rajoyl seisab nüüd ees samasugune katsumus, millega seisis kevadel silmitsi Sotsialistliku Töölispartei (PSOE) juht Pedro Sánchez, kes ei suutnud samuti vaid Ciudadanose toel parlamendis enamust saavutada. Tundub, et kuna Sánchez ega Rajoy pole sellega hakkama saanud, paistab ainsa võimaliku lahendusteena kolmas valimiste ring.

Kaheparteisüsteemi lõpp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles