Paavst kuulutas ema Teresa pühakuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema Teresat kujutav gobelään Vatikanis  eilse pühakuks kuulutamise missa ajal.
Ema Teresat kujutav gobelään Vatikanis eilse pühakuks kuulutamise missa ajal. Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus kuulutas eile Vatikanis missal pühakuks Indias vaeseid aidanud nunna ema Teresa.

«Püha kolmainsuse nimel kuulutame ning peame Kolkata püha Teresat pühakuks ning kanname ta pühakute sekka, määrates, et teda peab sellisena au sees pidama terve kirik,» ütles Franciscus üle 100 000 palveränduri juuresolekul peetud kanoniseerimistseremoonial. Kohal olid ka Hispaania kuninganna Sofia ning ligi 1500 ema Teresaga seotud kodutut. 

«Meil võib olla raske kutsuda teda pühak Teresaks, tema pühadus on meile nii lähedane ja õrn, et kutsume teda endiselt spontaalselt emaks,» sõnas paavst.

Tänapäeva Makedoonia pealinnas Skopjes sündinud albaania rahvusest katoliku nunn Teresa (sünninimega Anjezë Gonxhe Bojaxhiu) pühendas oma elu heategevusele. 1950. aastal sai ta paavstilt loa rajada ordu, millest sai hiljem Halastuse Misjonäride ordu, mis tegutses Indias Kolkatas. Tänapäeval on ühenduses üle 4500 nunna.    

Ema Teresa oli üks esimesi, kelle eestvedamisel rajati ka aidsihaigetele varjupaiku.

Aastal 1979 anti talle Nobeli rahupreemia. Ema Teresa suri 1997. aastal 87 aasta vanuselt. 2003. aastal kuulutas toonane paavst Johannes Paulus II ta õndsaks, mis on esimene samm pühaks tunnistamise teel.

Ema Teresa eestpalvete abil juhtunud esimeseks imeks peetakse Bengali naise Monika Bestrali juhtumit, kellel õnnestus arstide hämmastuseks terveneda seletamatul kombel maovähist.

Eelmise aasta jõulude eel tunnistas paavst Franciscus ka Teresa teist imet, seekord tervenes brasiilia mees ajukasvajast, mille siirded olid levinud mujale organismi. See tegi võimalikuks ema Teresa pühakuks kuulutada.

Täna on ema Teresa 19. surma-aastapäev.

Fotol on ema Teresat kujutav gobelään Vatikanis eilsel kanoniseerimistseremoonial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles