Karilaid toetaks Keskerakonna esimehena Jüri Ratast (3)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid leiab, et erakond peaks pärast garantiikirjaskandaali vastu võtma uue põhikirja, mistõttu tuleks korraldada ka erakorraline kongress. Karilaid kinnitab, et tema toetaks seal esimehe kandidaadina Jüri Ratast.

Selleks et erakonna juhtimine muutuks läbipaistvamaks ja arusaadavamaks, oleks Karilaiu arvates kindlasti vaja vastu võtta uus põhikiri, kus tuleks täpsustada juhatuse vastutust ja erakonna juhtimist. «Et ei oleks tulevikus võimalik, et erakonna juhatusest ainult kaks-kolm inimest teavad mingitest garantiipaberitest,» sõnas ta.

«Aga selleks, et võtta vastu uus põhikiri, on vaja kongressi,» tõdes keskerakondlane.  Karilaiu arvates võiks erakorralise Keskerakonna kongressi korraldada juba selle aasta sees.

Karilaid selgitas, et juhul kui kongressil kandideerivad ka uued esimehed, toetaks tema uue erakonna esimehena ja ka peaministrina Jüri Ratast. Miks just Jüri Ratast, mitte näiteks Mailis Repsi? «Kokkuvõttes otsustavad ju erakonna piirkondade liikmed. Erakonnas on 14 500 liiget ja sama palju on ka arvamusi. On inimesi, kes toetavad Savisaart, kes toetavad Mailist, kes toetavad Simsoni ja kindlasti on olemas toetus ka Jüri Ratasele,» vastas Karilaid.

See, kas erakonna juhtimises tehakse lisaks põhikirjale veel mingeid muutusi, sõltub Karilaiu sõnul erakonnasisesest kokkuleppest. «See sõltub päris palju ka edasistest arengutest, kuidas meil see garantiikirjade probleemi lahendamine läheb,» ütles Karilaid. Tema usub, et lähinädalad toovad vastuse.

Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone ütles eile, et erakorraline kongress juhatuse koosolekul jutuks ei tulnud. «Erakonna juhatuse koosolekul räägiti, et me peaksime uue põhikirja küll vastu võtma, aga põhikirja ei saa teisiti vastu võtta, kui ei ole kongressi. See on üks mõte ja üks ettepanek, aga selleks on vaja ka suuremat konsensust,» lausus Karilaid.

Karilaid ei usu, et garantiikirjade ümber toimuv presidendikandidaat Mailis Repsi võimalusi valimiskogus halvendaks. «Öelda, et täna sellise asja käsitlemine kahjustab mingisuguseid poliitkampaaniaid, ei vasta tõele, sest seda kahjustavat mõju ei saaks olla, kui juba kaks aastat tagasi oleks garantiikirjad käinud erakonna juhatusest läbi,» rääkis ta.

«Me võime tegeleda mitmete poliitiliste protsessidega paralleelselt: olgu see erakonna juhtimise tugevdamine, presidendikampaania või Stenbocki maja koalitsiooniküsimused,» märkis Karilaid.

Kas Karilaid on Jüri Ratasega Keskerakonnas oma leeri moodustanud? «Ma olen Keskerakonna leeris. Poliitikas on selliste leeride tegemine väga tinglik,» vastas Karilaid diplomaatiliselt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles