Otsus Rõivast tapmisega ähvardanud mehe vabastamise kohta tuleb kahe nädala pärast (2)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivast ävardanud Martin Kattai kohtuotsuse väljakuulutamine.
Taavi Rõivast ävardanud Martin Kattai kohtuotsuse väljakuulutamine. Foto: Liis Treimann

Kaitsja Henrik Kirsimäe taotles tänasel istungil Tallinna ringkonnakohtult peaminister Taavi Rõivast tappa ähvardanud ja selle eest süüdi mõistetud Martin Kattai (33) viivitamatut vanglast vabastamist.

Kirsimäe taotles Harju maakohtu süüdimõistva otsuse tühistamist ning Kattai suhtes kriminaalmenetluse lõpetamist, vahendas ERRi uudisteportaal.

Alternatiivselt palus kaitsja vajadusel saata Kattai kriminaalasja maakohtule tagasi uueks läbivaatamiseks.

Kaitsja leidis kohtuvaidluses, et Kattai suhtes tuleks kriminaalasi lõpetada süüteokoosseisu puudumise tõttu tema tegevuses.

Kohtute pressiesindaja Annika Vilu ütles Postimehele, et tänasel istungil jäid pooled oma seisukohtade juurde ja ringkonnakohus kuulutab otsuse 22. septembril.

Juuni keskel mõistis Harju maakohus peaministrit tappa ähvardanud Martin Kattai süüdi ja karistas teda kaheaastase vangistusega, millest tuleb kohe ära kanda kolm kuud. Ühe aasta ja üheksa kuu pikkust vangistust ei pöörata täitmisele, kui Kattai ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu.

Ühtlasi mõistis kohus Kattailt välja menetluskulud 645 eurot. Kohus määras Kattaile ka 500 euro suuruse trahvi selle eest, et ta filmis ja pildistas kinniseks kuulutatud kohtuistungit ning avaldas videod ja pildi sotsiaalmeedias. Muu hulgas avaldas ta oma Facebooki kontol peaministri ristküsitluse. Kattai viidi vanglasse otse kohtusaalist.

Kattai kaitsja ütles samal päeval kohtuvaidluste käigus, et kindlasti ei saa väita, nagu oleks Kattai peaministri jälgimiseks intensiivselt tegutsenud. Kirsimäe sõnul ei ole Kattai vastu tõstatatud süüdistustel mingit alust ja kriminaalmenetlus tuleks üldse lõpetada.

Riigiprokuratuur saatis Kattai tänavu jaanuari lõpus kohtu ette, leides, et tema käitumises oli selgeid ohumärke, kuna tema sotsiaalmeedias tehtud avaldused sisaldasid otseseid ähvardusi peaminister Taavi Rõivase kohta. Prokuratuuri hinnangul sisaldasid avaldused ühtlasi viiteid konkreetsetele sammudele, mida ta ähvardatava jälgimiseks teinud oli.

Kohtuprotsessi ajal käis ütlusi andmas ka peaminister Taavi Rõivas. Kattai ise end süüdi ei tunnistanud.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus nõudis mai lõpus Harju maakohtus toimunud istungil Kattai süüdi tunnistamist karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb rünnet kõrge riigiametniku elule ja tervisele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles