Allilm otsib uut ristiisa (1)

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Assar Paulus Harju maakohtus.
Assar Paulus Harju maakohtus. Foto: Jaanus Lensment

Juba mõne aasta pärast, kui kuritegeliku grupeeringu liider Assar Paulus vanglast vabaneb, seisavad Eesti kuritegelike ühenduste juhid eksistentsiaalse küsimuse ees: kellest ja millal saab viimased 25 aastat allilma ristiisa rollis olnud Nikolai Tarankovi mantlipärija.

Muudatused organiseeritud kurjategijate otsustajate ringis on lähiaastatel möödapääsmatud. Küsimus on vaid selles, millal, kellele ja kui palju võimu pärandada. Sest Eesti allilma kroonimata kuningas Nikolai Tarankov on juba pensionieas. Võib-olla viitab just sellele muidu Kuldseks Koljaks kutsutud mehe teine hüüdnimi Vana Kolja.

Tarankovi juhtimisel on organiseeritud kuritegevus suutnud viimased kümmekond aastat mõne erandiga hoida avalikkuse ees madalat profiili. Verised allilmasõjad on seepärast üksnes kauge mälestus 1990. aastatest.

Näiline rahu ja mõjusfääride jaotamine läbirääkimiste teel on organiseeritud kuritegevusele endale aga eluliselt hädavajalik. Eestis võinuks minna halvemini. Sest huvigruppe on palju – tänaseni tegutseb Eesti allilmas kümmekond grupeeringut.

Täpsemaks minnes on Postimehe andmeil seitse-kaheksa kindlat gruppi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles